24+0

Idag befinner jag mig i vecka 25 (24+5) och har nu genomgått 61,8% av graviditeten. Spännande att det är ca 107 dagar kvar tills beräknad förlossningsdatum! Får se som sagt om lillen bestämmer sig för att titta ut tidigare eller om jag får ett fast datum likt föregående graviditet med Lille Skrutt.

Bebis är nu ca 30 cm lång och väger ca 680 g i början av veckan och ca 790 g mot slutet av veckan (Preglife). Enligt Preggers är bebis ca 33 cm och kan efterliknas med en präriehund i storlek. Preggers skriver även att jag kan känna av bebis hicka och sparkarna blir bara intensivare nu. Anledningen till att bebis har hicka kan bero på att diafragman inte är fullt utvecklad ännu. Näsborrarna öppnas nu upp och bebis övar nu mer än förut på sin nya färdighet att andas med hjälp av fostervattnet.

Enligt min barnmorska är det nu jag ska känna bebis varje dag. Vilket jag definitivt kan säga att jag gör! Jag kan både känna honom i vila och i rörelse nu för tiden. Jag upplever han som mest aktiv under kvällar, nätter och tidiga mornar, men även under dagen kan jag få mig en spark. Jag är då inte orolig för barnets hälsa därinne! Och inte heller för att vi inte lyckades fånga bebis via Dopplern.

Igår var jag hos min barnmorska där jag skulle få lyssna på barnets hjärtljud för första gången. Men shi fick vi! Likt ultraljudsundersökningarna var lilleman inte alls medgörlig. Varje gång min barnmorska hittade honom, smög han sig undan. Vi såg att doppler mätaren gav utslag på 160 i puls då och då, men snabbt försvann det innan det helt kunde bekräftas. Då och då störde sig lilleman på att dopplermätaren tryckte mot magen och han försökte med intensiva rörelser sparka bort den. Det hördes ljudligt i mätaren och det kändes tydligt. Både jag och barnmorskan fick oss ett gott skratt flertalet gånger. Vi fick dock avbryta då bebis absolut inte ville ge sig till känna genom hjärtljud. Bättre lycka nästa gång!

Utöver det såg allt bra ut förutom järnvärdet. Den var dessvärre låg och jag är nu i behov av att äta 2 tabletter per dag. Detta kan definitivt bero på att jag varit hemskt slarvig med järntabletterna. Attans! Annars mättes magen och tillväxten såg alldeles finemang ut! Och både mitt blodsocker samt blodtryck såg fint ut. Därav kan vi bocka av att ingen vidare undersökning för graviditetsdiabetes och/eller havandeskapsförgiftning behövde göras. Skönt! Angående min vikt är det inte konstigt att jag gått upp 10-11 kg enligt min barnmorska. Det var normalt vid andra graviditeten och det kan också bero på att under sommaren lägger man på sig mer vätska, vilket inte skulle förvåna mig om jag gjort. Dock poängterade hon att jag skulle fortsätta röra på mig och försöka äta varierad kost och välja de dagar jag vill gotta till det, eftersom det känns onödigt att lägga på sig ytterligare 10 kg extra.

Hur jag mår annars? Bra, men denna hetta är olidlig. Jag brukar sällan njuta av att det är 30 grader minst ute och jag kan definitivt säga att det inte ändrats nu som gravid. Jag känner att gravidhjärnan börjar bli mer och mer påtaglig, men kan också bero på den enorma trötthet jag känner pga. värmen. Jag hoppas innerligt på lite svalare väder så att jag kan bli en mer fungerande människa igen. Annars har jag hittills inte upplevt mig svullen som jag kan se och jag har endast haft vadkramper. Dock har jag kvar min problematik gällande nästäppan och det blir återigen inte bättre i den här värmen. Jag känner mig tyngre och tyngre och det blir mer och mer besvärligt att gå längre promenader, då jag stönar och pustar fort. Jag har blivit så stor att jag även har fått problematik att ta mig upp fort, men det går med viljekraft, så än så länge är det inte helt omöjligt haha.

Hoppas att ni fått en fin tisdag idag! ♡

Länk till föregående graviditet ➡️ Graviditetsvecka 25

15 reaktioner till “Graviditetsvecka 25 – 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s