Vi börjar närma oss slutet, för var dag som går. Jag känner mig konstigt nog piggare, men inte pigg. Och det händer inte varje dag förstås. Jag börjar känna mig riktigt stor, känner att jag inte alls får på mig mina tröjor längre och har nu fått låna 2 jackor av min mamma och en fleecetröja. Jag har även fått två t-shirtar i 2 storlekar större än min egen, så det ger lite utrymme för magen, skönt nog. Viss svårighet att få på mig kläder i övrigt, speciellt byxor och strumpor, men än behöver jag ingen hjälp. Annars är måendet fortfarande bra och vi får hoppas att det fortsätter så här fram till förlossningen, men också även efteråt.

Än väntar vi på det exakta datum för kejsarsnittet. Jag är lite nervös över det då både min man ska hinna få semestern beviljad men även min svärmor som ska ha hand om Lille Skrutt medan vi är på sjukhuset. Hoppas att brevet vi väntar på trillar in genom brevlådan den här veckan, vilken fantastisk födelsedagspresent det hade varit!

Häftigt nog kan jag hävda att jag känner av det Preglife beskriver i sin app för vecka 35. Att den gravida kvinnan kan ha ont i ryggen och/eller i sitt bäcken pga. broskbensfogarna blir mjukare genom hormonen östrogen och relaxin. Det är emellertid ingen konstant smärta, utan jag har upplevt den då och då i vissa ställningar samt när barnet rör sig mot bäckenet. Allt detta är ändå en positiv smärta som Preglife bekräftar eftersom det gör att mitt bäcken blir mer rörligt inför förlossningen. Upplever också, likt Libero skriver, att barnet är mer aktivt på kvällen nu för tiden, men nog ännu mer aktiv nattetid. Det har han alltid varit, men nu känns det mer som om han tar det lite lugnt dagtid, även fast att jag känner honom ofta och mycket dagtid också såklart.

Vecka 34+1

Bebis ska enligt Preglife ligga runt 2,38-2,56 kg innan vi går över till nästa graviditetsvecka. Eftersom vår lilla prins i magen har en mer eller mindre tillväxthämning så ligger han ca 2,3 som max vid slutet av veckan, beroende på hur mycket han går upp per vecka (ca 300 g räknar jag till som högst). Han är enligt Preglife och Preggers ca 44-45 cm och Pregers efterliknar storleken som en Asiatisk klolös utter, vilket jag och maken skrattade gott åt.

Bebis har blivit så stor nu att chansen att slippa neonatalvård pga. underutvecklade lungor är större. Däremot har inte barnets underhudsfett hunnit lagra lika mycket energireserver som barn som föds i fullgången tid, vilket innebär att föräldern är i behov av att bibehålla barnets värme (genom hud mot hud, kläder osv.) samt kräver mer påfyllning för att få energi. Hud mot hud kontakt främjar barnets kroppstemperatur, blodsockernivå men också får bebis ta del av hormonet oxytocin, som frigörs och ger barnet en lugn-och-ro-känsla medan man knyter an. Nu är målet att fortsätta öva på sina färdigheter inför födseln (suga, andas och röra på sig (Preggers).

Det är nu endast 36 dagar kvar tills mitt bf datum och jag har nu genomgått 87,1% av graviditeten (idag varit gravid i 34 hela veckor + 5 dagar). Det ska bli spännande att se när exakt förlossningen startar eller om jag eventuellt hinner få mitt datum för planerat kejsarsnitt. Jag tycker det känns underligt att leva på normalt och sen så sätts förlossningen igång, samtidigt som jag tycker det är lite spännande. Blandade känslor minst sagt!

För att följa upp det jag skrev om tidigare graviditet rör sig min mage som vågor på ett hav. Eller som jag försöker förklara till folk som aldrig får/kan uppleva detta är att det ser ut som om man har en ailen i magen, likt Predectors filmen. Tycker många är fantastiskt roligt! Och något jag också skrev då som jag upplever nu är att jag måste sitta på ett visst sätt för att undvika bli sparkad eller vidrörd på mina revben. I förrgår när jag nattade lillen så gjorde det så ont att jag fick be maken ta över. Och natten till idag blev han inte lycklig över att storebror låg tvärsöver på magen för att bli omsövd och sparkade riktigt rejält, så pass att Storebror upplevde det jobbigt att somna om. Storebror tycker det även är roligt att ta sats från ena soffan och slänga sig över magen, så har full förståelse om lillebror tycker det är jobbigt, likt mig haha.. Annars är hans sparkar mysiga och jag blir självklart lugn även fast att han är aktiv eftersom då vet jag att lillebror mår bra därinne.

För att ta del av föregående graviditet, klicka på länken ➡️ Graviditetsvecka 35

11 reaktioner till “Graviditetsvecka 35 – 2.0

 1. Det närmar sig mer och mer så snart är ni fyra i er lilla familj. Jag minns att jag var oförskämt pigg i slutet av mina graviditeter men desto tröttare i början. Härligt att allt fortlöper som det ska i alla fall.

  Ha en fin onsdag!

  Gilla

  1. Ja, det börjar verkligen närma sig med stormsteg! Ska bli jättemysigt att få vara 4 i vår familj 🥰
   Skönt att du kände dig piggare mot slutet. Kroppen lurar sig själv lite haha…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s