Min älskade hund. Som jag önskar att jag kunde säga åt dig på skarpen på ett sätt som inte andra anser våldsamt. Jag önskar jag kunde visa dig dessa tydliga budskap jag vet att du behöver för att må bra, utan att utav rädsla hålla tillbaka för att jag är rädd för vad andra tycker. Det är inte rätt mot dig eller rätt mot mig. Det är besvärligt när andra slänger ett extra vaksamt öga mot mitt håll för att jag säger åt dig på skarpen så att du inte jagar en bil, en cykel eller en människa utav glädje. För ditt beteende är inte ouppfostrat (trots många andras åsikter) utan det är okontrollerad glädje som tränger igenom som du inte vet vad du ska göra med den. Det gör det besvärligt för oss att ta en promenad, även fast att jag egentligen vet hur jag ska handla för att du ska bli en fin hund.

När vi bodde mitt ute på landet, med inte många grannar bland oss, upplevde jag att du mådde bättre. Du fick springa fritt ute på åkern och grusvägen och när du väl gjorde fel vågade jag säga åt dig på ett sätt du förstår. Genom att säga ”sluta med det där” fungerar inte med en hund. Det fungerar speciellt inte med en malinois. Okunskap kring uppfostran för en hund eller okunskap kring en ras kan störa mig ibland. Alla hundraser är olika och kräver olika slags aktivitet och uppfostran. De flesta utav hundarna jag stöter på dagligen i området kräver inte hälften så mycket som min hund kräver eller har samma svårigheter kring inlärning. Det är det som gör det annorlunda, min hund och andras.

20190326_165128

Jag önskar att jag kunde få förstående blickar, både från personer jag ständigt träffar men också ifrån främlingar. För precis som ordspråket ”du har ingen aning om vad en annan person går igenom, så döm inte i första taget” gäller även här. Ni har ingen aning hur kämpig vår älskade hund är men vilken utmaning som är spännande och rolig, samtidigt försvårad med tanke på känslor.

Jag vill enbart förklara hur JAG upplever situationen och hur JAG anser att dagens samhälle ser ut. Jag vill inte att personer ska uppleva rädsla när de träffar min hund. Han är inte farlig och oavsett vad skulle min hund aldrig visa någon aggression. Han bär endast på okontrollerad glädje som han försöker få utlopp för, precis som andra hundar eller människor för den delen. Jag behöver visa honom att det inte är rätt att visa sin glädje genom jakt eller draget i kopplet. Och det måste jag få känna att jag ska få göra utan dessa vaksamma blickar åt mitt håll då jag brottar ned honom för att bryta hans fokus eller knäpper han på näsan för att få honom att tänka till.

20190429_171055

Min älskade hund råkade ut för en olycka som innebar att han i mänskliga två månader låg i vila. Och då yrkar jag på att dessa två månader för oss människor INTE är två månader för en hund. En dag är som 12 dagar för en hund, bara för att ha en riktlinje att tänka utifrån. Det är under den här vilan som Ginzo blivit unghund och under den här tiden har världen från hans ögon förändrats drastiskt. Det var inte fören i oktober som vi återigen kunde ta ordentliga och mer vågade promenader med honom efter hans olycka och då har han legat i vila sedan 16 augusti. Det är inte underligt att min älskade hund drar i kopplet utav nyfikenhet eller ser en människa som han blir intresserad utav att hälsa på utav nyfikenhet.

Jag har en underbar tjej jag diskuterar situationen med ständigt. Hon sitter i samma situation och är ägare till Ginzo’s syster. Glädjen att kunna diskutera kring hur våra hundar beter sig, andras åsikter och våra hundars bättringar är underbart. Det innebär att jag har hittat en person som verkligen FÖRSTÅR vad jag genomgår. Jag har funnit ett antal malle-ägare som mer än gärna är villiga att hjälpa mig med tips och råd, vilket jag är himla tacksam för. Bara för att jag inte vet hur jag ska handskas med min hund i vissa situationer betyder inte att jag är en dålig hundägare. Det gäller för mig att förstå min hunds känslor och beteende helt enkelt för att kunna göra det bästa utav situationen.

20190515_084303

Jag vill inte anklaga någon. Det är inte konstigt att känna att min hund är obehaglig eller upplever att det är jobbigt med hans påflugenhet. Jag vill hävda att många försöker sitt bästa med att hjälpa mig att fostra min hund på ett sätt jag önskar och hör efter hur jag vill göra i den här situationen. Ett exempel är när Ginzo får för sig att hoppa upp i soffan och det är ett beteende både jag och min sambo inte accepterar och därmed ser mina vänner och familjemedlemmar till att Ginzo inte bryter mot regler. Det är tacksamt för att jag ibland behöver be mina vänner och familjemedlemmar att hjälpa till i fostran, då Ginzo är en hundras som kräver att inte bara ägarna säger till, utan våra gäster behöver vara konsekventa och ge tydliga budskap. Är våra gäster konsekventa och ger Ginzo ett tydligt budskap innebär det att Ginzo blir annorlunda jämte dem och blir mindre påflugen.

Jag är tacksam över så många saker. Jag är tacksam över min valp som ger mig mycket glädje och lycka, även fast att han dessutom gör mig trött och utmattad. Jag är tacksam över att han svarar bra på regler, även fast att han ibland gärna trotsar. Jag är tacksam över att mina vänner och familjemedlemmar är förstående och önskar oss all lycka. Jag är tacksam över de vänner och familjemedlemmar som verkligen vill lära sig förstå min hund genom att höra efter med oss ägare och vill skapa en relation med honom. Jag är tacksam över att grannar som är förstående, inte ser ned på mig när jag försöker handskas med min hunds dragande och att de hälsar glatt när jag går förbi. Jag är tacksam över min sambo som inser att jag ibland har svårigheter med Ginzo som kräver hans delaktighet så som att han tar de längre promenaderna eller lyssnar tålmodigt.

20190612_175027_001

Ginzo är en brukshund. De som inte handskats med en brukshund tidigare har inte alltid en förståelse kring hur ens hund är. Jag menar förstås inget taskigt med dessa ord, men jag vill skapa ett förstående och ge kunskap kring hur en brukshund är. För oavsett om Ginzo är en brukshund inom brukshundsklubben eller yrkeshund, så är han det i rasen. Just nu är han en valp och tills dess att vi vet vad vi exakt vill göra med honom, kommer vi fortsätta med träning så som koppelträning, lydnad och passivitet. Det är vad vår hund just nu kräver och det är vad jag och sambon ska jobba hårdast med.

Är ni nyfikna mer kring den här hundrasen eller har egna tips och råd att ge (hundägare oss emellan) är ni välkomna att skriva en kommentar här nedan. Jag är alltid tacksam över era fina kommentarer, ert stöttande och era tips och råd. Det är alltid välkommet! ❤

20190715_144659

Tack för er förståelse, att jag fick lätta mitt hjärta och all kärlek till er som läst igenom ❤

39 reaktioner till “Vår älskade hund

 1. Åh som jag relaterar till det här inlägget! Så många människor som måste lära sig mer om hundar och olika raser. Blir så arg och irriterad när folk som egentligen inte kan någonting om hundar dömer och kommer med ”förslag” och ”tips”. Ägaren känner sin hund bäst och vet vad hunden behöver, ingen annan gör det. Det är bara fortsätta som du gör och ta hand om din hund på DITT sätt och inte bry dig om andras åsikter. Jag var på en hundstrand en gång med min mammas hund och vissa lät sina hundar springa hur dom ville och lät dom gör exakt vad dom ville utan att säga till för det var ju en hundstrand, där skulle hundarna ju få göra vad dom ville. Jag blev så arg för min hund blev osäker och rädd när främmande hundar bara sprang rakt fram till honom. När jag la fram argumentet ”Skulle ni låta era barn göra samma sak på en strand?” så blev dom helt förvånade och sa ”men hundar är inte barn, hundar behöver inte samma regler”…..både hundar och barn måste uppfostras, jag gick därifrån ganska fort. Så okunskapen är stor bland många människor. Vi får hoppas att dom lär sig någon gång 🙂

  Gilla

  1. Tack för din stöttande kommentar! Ja, det är oerhört trist när folk som inte har någon kunskap slänger ur sig konstiga kommentarer, ger blickar eller går som om de tycker min hund är obehaglig. Inte rättvist! Vad trist att höra att dessa hundägare inte förstod någonting och kunde inte se likheter mellan barn och hunduppfostran, så som om hundar inte kräver regler och annat som är viktigt. Förstår att du blev arg och gick därifrån ❤

   Gilla

 2. Så bra skrivet! Tyvärr är många okunniga vad det gäller hund/hundar. Känner verkligen igen mig i en del, jobbar ju på hunddagis, så går många hundpromenader<3

  Gilla

  1. Tack snälla! Nej, det är då inte alltid enkelt att uppfostra en hund då det är olika individer dem med. Och vissa kräver mer än andra med koppelträning och så vidare. Trist att du också fått uppleva att folk lägger sig i, oavsett verbalt eller genom ögonen :/

   Gilla

  1. Absolut ska man tänka sådana tankar också, det är inte det jag menar. Det finns flera människor som även säger ordet verbalt att jag är duktig. Men många av dessa blickar går inte alltid att tyda positivt, men absolut dömer inte jag heller bara genom blickar! 🙂

   Gilla

  1. Det är helt förståeligt! Jag kan bara prata utifrån min hund och är man hundrädd skulle jag i första taget inte bjuda över personen till mig eftersom jag vet att min hund är rätt påflugen och man behöver vara på ett visst sätt med honom. 🙂

   Gilla

 3. förstår dig verkligen. Vi lär Theodor att aldrig gå fram till hundar just för att man inte vet, och att de är viktigt att man är snäll med djur och ger dom utrymme

  Gilla

  1. Ja, himla tråkigt. Ja men eller hur! Jag står ju inte och sparkar min hund som ligger och gnäller direkt, utan jag duttar till honom för att bryta hans fokus på något han låst fast vid eller liknande. Skulle aldrig skada min hund, på något sätt..

   Gilla

 4. SÅ himla fin!
  Och jag förstår att du känner som du gör. Tycker folk lägger i sig alldeles för mycket och ska alltid tycka och tänka något. Du känner din hund och vet vad som fungerar, så fortsätt göra på ditt sätt fina du ❤

  Gilla

 5. åhh lilla söta
  ja är faktiskt rädd för större hundar o hundar som skäller o hoppar . i bland . blev skräm som lite så ärför är det nog kvar även i fall man vet o förstår att de är glada . min systers nya lik in är lite hoppig så ja jag vågar inte träffa han i bland =)

  Gilla

  1. Ja, hoppande och skällande hundar är inte roliga att handskas med, oavsett om man är rädd eller inte rädd. Det håller jag helt med dig om. Ginzo skäller dock inte, så det är jag väldigt nöjd över 🙂

   Gilla

 6. Men gud så söt man kan bli 😉 Hoppas att du får en fin dag och en toppen vecka 😉 Jag är 38 och har inga barn, vill heller inte ha 🙂 Men slösat bort mitt liv på massa skit så de åren får jag inte igen så nu ska jag ta tag i saker och ting 😉 💕

  Gilla

 7. Men fina gubbsen ❤
  Inte lätt alltid. Kan tyvärr inte nånting om hundar då jag aldrig haft någon men kan tro de är jobbigt.. massa styrkekramar ❤
  Sv; jaa, skillet har en del bra låtar. Trodde inte jag kunde gilla den sortens musik, men tydligen xD Haha!

  Gilla

  1. Tack snälla! Ja, det är himla svårt att veta allt om hundar jämt. Det är även svårt för mig som har en hund och som älskar hundar. Men jag gör allt för att försöka ge kunskap vidare om just min ras 🙂 ❤

   Gilla

 8. De hundar vi har nu går inte att jämföra med mina andra hundar, alla är totalt olika varandra och måste därefter tass på helt olika sätt
  Så förstår dig helt ut
  Riktigt fina bilder

  Kram

  Gilla

 9. Vet precis hur det är…. att ha en malle är inte alltid en dans på rosor och ni har mitt i detta och i en jobbig ålder haft en ordentlig skada på er hund. Jag har ju pappan till eran grabb så hojta till om ni vill träffas och träna. Finns här om ni vill. Bor ju delvis i Kumla så är i närheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s