88002215_789080078245758_8013514173734453248_n87263844_189326152379420_3596537538438758400_n

Jag har alltid varit den som associeras till bokmal. Jag har alltid försvunnit i böckernas värld, läst när jag går och hade alltid en bok i hand eller nära till hands i väskan. Gick aldrig utan en bok. Jag kunde verkligen avsky träffa personer på bussen eller tunnelbanan för att jag inte ville sluta läsa, vilket nog många snabbt lade märke till eftersom de hälsade tyst och gick och satte sig på annan plats. Böcker har alltid varit något jag sett som en fristad när det varit som värst, som bäst och alltid funnits där när jag behövt dem.

Något jag i äldre dar börjat lägga märke till är att det är svin kul att lära sig något när man läser. Har lagt märke till att jag gång på gång går förbi hyllan med drama böcker och tittar på böcker som är sanningsbaserade på ett eller annat sätt. Min älskade svärmor är också en riktig bokmal och när hon fick reda på att jag hade snöat in mig lite på Marie-Antoinette lånade hon ut den här boken till mig. En bok som jag är så glad över att ha läst må jag säga!

axelaxel vonaxel von fersen
Bilder tagna från googlesökning: Axel Von Fersen

Boken handlar mycket riktigt om Axel Von Fersen och hans makalösa liv. Redan vid 14 års ålder begav sig Axel Von Fersen ut på sin livsresa där han skulle utbilda sig i flera olika länder. Slutligen hamnade han i Frankrike där han som många vet råkade på Marie-Antoinette. Axel Von Fersen och Marie-Antoinette fastnade vid varandra väldigt fort men Axel Von Fersen ville aldrig att någon såg ner på hans speciella vän att han höll sig undan mycket och försökte att inte dra till sig uppmärksamhet på fel sätt mellan dem. Under flera år träffas dem ofta och Axel Von Fersen blir kungaparets (drottning Marie-Antoinettes och kung Ludwig XVI) närmaste vän och förtrogna.

Som också många vet blev kungaparet utsatt för den franska revolutionen (1789-1799) vilket orsakade mycket förödande slut för deras vänskap och romans. I denna bok får man reda på mer kring vad som hände under franska revolutionen som jag tidigare inte visste om, vilket fascinerade mig något otroligt. Alla dessa hårda ord som man påstått genom seklerna som Marie-Antoinette ska ha sagt och andra saker man trott stämmer då inte riktigt med verkligheten. Lika så om när kungaparet blev tillfångatagna och fängslade vid Tuileriepalatset under flera år. Det var många aristokrater som gärna ville se kungaparet förlora sin makt och Axel Von Fersen försökte göra allt för att se till att dem skulle fly landet med hans hjälp.

Flykten hade jag också andra tankar kring tills att jag läste den här boken. Så vitt jag lärt mig i skolan och på annat sätt har det varit Axel Von Fersen som körde vagnen när de blev tagna och att kungaparet kort därefter blev avrättade. Så var inte fallet. Axel Von Fersens manifest gjorde att mobben blev ilsknare och tog saken i egna händer vilket ledde till avrättning för kungaparet något år senare. Vilket gjorde att Axel Von Fersen inte mådde så bra och saknaden över Marie-Antoinette är något han alltid lever med tills hans död.

fersenskamordet
Bild tagen från googlesökning: axel von fersen bok

Trots den katastrofala franska revolutionen som nog många känner till fortsatte Axel Von Fersen leva sitt liv. Han var högt uppsatt på flera olika sätt, högt uppsatt adelsman, deltog i krig, var nära vän till svenska konungen Gustav III och fortsatte sina sista levnadsår att tjäna kungafamiljen i Sverige. Han förblev ogift men hade flera olika damer som sällskapade honom och speciellt en kvinna som han hade kunnat tänka sig gifta sig med men förblev trots det ogift och kvinnan gifte sig med någon annan. Hans sista dag slutade dock med tragedi och är ett av dem värsta Stockholmsmord som skett i vår historia. Han blev dessvärre lynchad utav en hätsk mobb som trodde Axel Von Fersen dödad Sveriges kronprins.

Återigen var det här en bok som verkligen föll mig i smaken. Inte bara för att Axel Von Fersen är en intressant man som alla bör känna till mer eller mindre utan också för att det är kul att läsa lite om svensk historia på mitten av 1700 och början på 1800-talet. Det var intressant att läsa en bok med gammal svenska dessutom. Denna bok rekommenderar jag verkligen alla att läsa om man tycker om historia.

10 reaktioner till “Axel Von Fersen – Herman Lindqvist

 1. Så kul att hitta en ”historienörd” till som jag ❤️👍 jag fascineras av Axel von Fersens liv, hans romanser och den med Marie Antoinette, hans osannolika död i Stockholm med alla ”som såg bort ” då han slogs ihjäl…

  Gilla

 2. Härligt med böcker! Jag älskar också att läsa! Har dock inte läst så många historiska romaner så tack för tipset! Det finns ett minnesmonument över Axel von Fersen på Löfstad slott här utanför Norrköping som hans syster Sophie uppförde i trädgården efter hans död. Kram 💖

  Gilla

 3. Den här boken låter verkligen som en bok helt i min smak! Jag minns hur intressant jag tyckte att det var att läsa om Axel von Fersen, Franska revolutionen och det franska kungaparet och hovet. Men historiska romaner brukar ju bre ut texten lite mer än vad skolböcker gör, så de blir ännu mera underhållande att läsa😊

  Gilla

 4. Älskar att läsa om Axel von Fersen, har även besökt Paris och conciergeriet där Marie Antoinette och alla andra tusentals adelsmän och bönder satt och väntade på avrättning i giljotinen. Har läst och forskat kring Franska Revolutionen sedan jag var barn.Min favoritfilm som utspelar sig under Franska Revolutionen är Röda Nejlikan med Anthony Andrews ( Ivanhoe) och Jane Seymour.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s