Inlägget skulle publicerats igår 2023-02-22

Igår var det fettisdagen, även känd som semmeldagen. Var det någon som åt en semla? Själv gillar varken jag eller maken den klassiska semlan, då maken upplever att mandelmassa inte är det godaste och gillar heller inte gräddiga-bullar medan jag inte är ett stort fan av mandelmassa överlag. Men då hittade jag detta recept bakom Arlas mjölkpaket och blev genast såld – jag var tvungen att testa och se om det kanske blir en ny tradition att äta en croissant semla än den klassiska bullen. Och vi båda blev glatt överraskade – skulle absolut kunna tänka mig göra om det här nästa år! Resten av dagen blev lugn hemma med lillebror och mysig morgon samt eftermiddag/kväll med storebror.

Idag har det varit kallt men betydligt finare väder. Solen har till och med visat sig för oss några gånger och jag passade på att njuta under hela förmiddagen medan solen var på topp. Totalt var jag ute i 2,5 timma innan det var dags att avrunda och äta lite lunch hemma. Denna dag slog jag följe med en vän jag inte träffat på ett tag. Därefter blev det en mysig förmiddag hemma med ballonglek och umgås som familj.

Recept på Croissant semla

Tänkte såklart dela med mig av receptet på Croissant semlan. Det som är i parentes är det jag gjorde, dvs. jag halverade för jag gjorde endast 2 stycken.

4 croissanter (2 crossianter)

1/2 dl mjölk (0,25 dl mjölk)

1/2 dl mandel (0,25 dl mandel)

75 g mandelmassa (37,5 g mandelmassa)

2 dl vispgrädde (måttade inte upp..)

Florsocker

Gör så här:

1. Skär ut ett lock på varje croissant.

2. Gröp ur lite ur varje croissant och blanda tillsammans med mjölk, riven mandelmassa och grovhackad mandel (tog mandelspån och hackade lite). Fyll därefter bullarna efter smak och tycke (tog mer på min makes semla än vad jag gjorde på min egen).

3. Vispa grädden, därefter spritsa eller klicka ut på varje bulle. Jag valde att spritsa för att det ser något snyggare ut.

4. Lägg sedan på locket och strö över lite florsocker inför servering.

Som sagt himla god! Det jag också gillade var att det inte blev mastigt som semlor lätt blir, man får fylla sina egna bullar med så mycket mandelmass-fyllning efter smak och tycke och gillar man inte grädde så mycket så går det att antingen skippa helt eller ta på lite (maken upplevde att jag hade för mycket på hans haha..). Det jag också gillade var att det inte var bara mandelmassa utan utspätt med en massa annat gott, så blev därmed något godare för någon som inte är ett stort fan av just mandelmassa. Perfekt!

5 reaktioner till “Croissant semla & långpromenad

  1. Numera finns det ju en uppsjö av varianter när det gäller semlor. Själv älskar jag mandelmassa men tycker en hel bulle kan bli mäktig så jag föredrar mellanstorleken när sådana erbjuds.

    Gilla

  2. Vad kul att ni testade receptet och tyckte om det! Jag blev själv nyfiken när jag såg receptet på mjölkpaketet här hemma.

    (Svar) Svar: Tack för din delade glädje över våra bostadsaffärer i fjol.

    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s