För 5 dagar sedan gick jag in i vecka 34 (33+0-33+6). Det är svårt att begripa att om ca 43 dagar har vi en liten bebis här hemma igen. En liten lillebror. Det är också svårt att begripa att jag varit gravid i 237 dagar (genomgått 84,6%). Det är ju helt sjukt vad tiden gått fort! Ändå börjar jag få känslan av att det går för långsamt samtidigt som jag tycker ”oj, är det redan fredag och ny graviditetsvecka?”. Skumt det där med tiden.

Storebror här hemma har fortfarande inte förstått vad som komma skall. Det ska återigen bli intressant att se när lillen väl väljer att komma ut. Annars är det fortsatt bra. Jag är både pigg och alert, till viss mån förstås. Jag känner mig stundtals pigg och orkar betydligt mer än andra dagar då jag känner mig tung och orkeslös. Märklig känsla! Mina få gravidkrämpor är; vadkramp, mild halsbränna och ibland nästäppa som inte är allt för besvärlig. Jag får åter vara tacksam för de milda besvär jag haft under den här graviditeten också! Den här graviditeten upplever jag svårare att fotografera magen, kan mycket väl bero på prestationsångest, men alltid kul att fota magen vecka för vecka.

Blodvolymen har ökat och lika så med vätska, vilket kan medföra svullnader (Preglife). Om man får ovanligt svullna händer eller fötter osv. ska man gärna söka vård så att det inte rör sig om havandeskapsförgiftning. Kroppen förbereder sig inför förlossningen i form av att livmodern drar ihop sig, vilket kan göra ont men också vara smärtfritt (Preggers). Bröstmjölken kan börja rinna ut hos vissa, då kroppen förbereder sig inför bebis ankomst. Jag kan väl kort och gott säga att jag kan uppleva magen bli hårdare än vanligt ibland, vilket mest troligt är en sammandragning, men gör då aldrig ont. Än så länge har jag varken svullnat upp eller fått läckande bröst, men med rinnande bröstmjölk hade jag med Lille Skrutt, så skulle inte förvåna mig om det kommer. Jag svullnade heller aldrig upp med Lillen, i alla fall inte märkbart, så får se hur det blir senare i graviditeten. Hos barnmorskan visade allt på normala värden (blodsocker ca 4,5; blt 100/70), vilket är bra att veta.

33+4

Bebis är nu ca 42 cm lång enligt Preglife och ska väga runt ca 2,35 kg nu mot slutet av veckan. Sist vägde Vildingen ca 1617 g och kan tänka mig att lillen maximalt väger 2000 g nu. Liten bebis men som följer sin kurva helt enkelt. Tisdag den 23/8-22 var jag hos barnmorskan där sedvanliga kontroller utfördes. Där kunde de se att magen följde bebisens kurva fint och det är det man utgår ifrån. Sf-måttet för graviditetsvecka 33 var då 29 cm (gått upp 3 cm på 3 veckor), vilket är fortsatt 1 cm per vecka ungefär. Inte så konstigt tycker jag, tyder ändå på att magen växer på fint! Enligt barnmorskan har hon bedömt det som om bebis ligger i säte, men hon upplevde dessutom att hon inte kunde känna bebis kroppsdelar. Vilket oroade mig, hur kunde hon inte göra det men bedöma att han ligger i säte? Oklart. Får hoppas att bebis väljer att lägga sig tillrätta, s.k. fixerar sig, om spontana värkar skulle starta, annars tas det ut via kejsarsnitt och då spelar det ingen roll hur han ligger. Bebis hjärtljud såg dessutom fina ut (150 slag/minut) men skulle vilja säga att det pendlade mellan 150-160. Dessutom gick hans puls upp till 180 slag/minut då han blev irriterad och smet ifrån dopplern likt alltid och buffade till. När jag var i en mer upprätt ställning lugnade han ned sig något och vi fick fram normala hjärtljud. Som sagt, vår lilla Vilding.

Annars skriver Preggers att bebis normalt brukar vilja lägga sig tillrätta med huvudet nedåt mot bäckeningången. Och det brukar kännas. Det som är fint att veta är att skallbenet inte har växt samman, vilket gör att huvudet lätt anpassar sig för utgång tack vare fontanellerna. Preglife skriver även att bebis nu skapat sig ett immunförsvar tack vare mina antikroppar jag givit barnet under graviditeten, men såklart inte helt immun mot alla förkylningar osv. och bra att veta att de är sköra, trots att de har utvecklat ett immunförsvar redan i magen.

Nu händer det inte så mycket. Magen växer på fint, men eftersom bebis också blir större ger det inte ett större utrymme för bebis, utan tvärtom. Så bebis rörelser är mer påtagliga än tidigare hos vissa. Bebis är i princip färdigutvecklad och ska nu växa till sig innan han är redo för att komma ut. Blir återigen spännande att se hur och när. Måndag den 22/8-22 var jag hos specialistmödravården som då bekräftade att de vill planera in mig för ett kejsarsnitt omkring bf datum, men exakt tid och dag kommer via brevform inom kort. Ser så fram emot ett mer fast datum som är självaste slutdatumet! Om bebis väljer att komma ut innan bf datumet, dvs. via spontana värkar, är det okej att försöka vaginalt. Så än är det inte hugget i sten vilken förlossning det blir, likt med Lille Skrutt.

Om ni vill läsa om tidigare graviditet med Lille Skrutt kan ni göra det här ➡️ Graviditetsvecka 34

2 reaktioner till “Graviditetsvecka 34 – 2.0

 1. Min erfarenhet är att vid andra och tredje förlossningen fixerade sig babyn senare. Vår yngsta var inte fixerad på morgon men kom ut på rätt håll på kvällen ändå. Så skönt att ni är beredda både på plan A och plan B så nu är det bara att vänta och se vilket det blir. Inte många veckor kvar nu…

  Gilla

  1. Okej, vad intressant att veta. Inget de sagt till mig, så trevligt att få höra från någon som varit gravid 😊
   Absolut! Nej, det är inte många veckor kvar och vi längtar galet mycket 🥰

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s