Ultraljudsbild från vecka 32 (31+6), 18/8-22

Bebis – utveckling & TUL

Igår var jag på en extra tillväxt kontroll av bebis. Det stämmer att bebis är en liten kille och ligger ca 300 g mindre än vad det förväntade värdet är. Men det är ju inte konstigt att jag rent biologiskt har ett litet barn i magen, med tanke på min storlek. Det sade även kvinnan som utförde undersökningen igår. Det är med andra ord inget de oroar sig över och bebis ligger fortsatt inom normalspannet med sina -17,2%. Det kommer därmed inte bli några extra kontroller, de har sätt att bebis får bra näring från moderkakan/navelsträngen och att han följer sin kurva fint. Hon såg även att lillen tränade på att andas, vilket är ett tydligt tecken på att bebis mår fint, vilket är betryggande att höra. 💙

Enligt Preglife ska bebis i den här veckan ligga mellan 1,98 kg och 2,15 kg. Förväntad vikt enligt barnmorskan var 1953 g och lillen vägde igår 1617 g. Så kan tänka mig att han kommer högst komma upp till 1817-1900 g om man ska räkna in att han gått upp ca 200 g per vecka. Längden är oklar, enligt preggers ska de vara 43 cm i denna vecka, men tror bebis i magen är max 40 cm som Preglife anser att de ska vara i den här veckan. Bebis har börjat förstå vad som är dag och natt genom att kunna urskilja ljus och mörker (Preglife). Bebis aktivitetsnivå spelar stor roll utifrån vad för aktiviteter jag gör (vad för ljud han hör, när jag äter och vad jag gör med min kropp) (Preggers). Det kan jag instämma genom att det känns som om bebis går igång på välbekanta röster och beröring, han brukar sparka lite extra när kroppen inte är i rörelse och varje gång jag äter känns det som om bebis gör glädjerop med armar och ben. Mysigt!

Vecka 32+0

Mamma – mående, info & annat

Trots att jag är höggravid mår jag fortfarande bra! Orken pendlar en hel del, speciellt i den här värmen. Jag har nu varit gravid i 225 av 280 dagar och har endast 55 dagar kvar till bf (genomgått 80,4%). Förlossningen närmar sig med stormsteg och jag är förväntansfull! Det ska bli spännande att se vad läkaren säger på måndag då jag ska iväg på ett möte gällande förlossningen. Förhoppningsvis tar de det säkra före det osäkra, dvs. planerar in mig för snitt, men det återstår att se.

Annars står det på Libero att magen börjar sjunka nu. Det är något positivt eftersom det kan ge ett ökat välbehag för kvinnan då det ger större utrymme till lungorna. Det händer dock inte alla vid just vecka 33, utan det kan ske tidigare (likt mig) eller senare. Preglife skriver att eftersom barnet påverkas av det jag gör – innebär det även att om jag är glad och mår bra, så gör även bebis det. Detta eftersom bebis tar del av mina hormoner (oxytocin och endorfin), därför är det även viktigt att vila istället för att stressa. Det är något jag ofta tänker på, både det att när jag skrattar känns det som om bebis ger mig mjuka puffar och när jag känner mig stressad mer hårdare puffar. Intressant! Preggers skriver att barnet mest troligt har lagt sig till rätta, dvs. huvudet neråt (vilket vi kunde se på ultraljudet igår!), men än behöver det inte betyda att barnet fixerat sig. Med fixerat menar jag att barnet lagt sig med huvudet neråt mot bäckenet (som kan kännas lite) och då vet man att barnet börjar bli redo att komma ut. Spännande att se när lilleman fixerar sig, eftersom Lille Skrutt fixerade sig relativt tidigt sade min dåvarande barnmorska, men trots det ville lillen inte komma ut förrän kejsarsnitts-dagen.

Förberedelser är något vanligt man brukar göra nu när man närmar sig förlossningen. Det är något jag också gör. Jag skriver checklistor på det jag önskar ha hemma när bebis kommer, tvättar upp det som behövs, fixar vagnen, köper in blöjor i rätt storlek och så vidare. Jag kommer också skriva två förlossningsbrev (ett för kejsarsnitt och ett för vaginal förlossning) och jag kommer packa vår BB-väska relativt tidigt men även Lille Skrutts övernattningsväska och skriva en liten lista till personen som ska ta hand om lillen medan vi är inne och förlöser bebis. Igår köpte vi bebis ”mitt första år” bok och jag passade även på att köpa en till Lille Skrutt så att de har likadana. Vi hämtade även ut en fleeceoverall från Lindex i storlek 56 som bebis kommer ha användning för under hösten/vintern. Jag har idag även gjort nedräkning inför bebis ankomst som jag gjorde till Lille Skrutt där jag dag för dag ska kryssa för, vilket jag tyckte var så mysigt i tidigare graviditet. Jag funderar även på att ta upp information gällande hur jag ska andas igenom förlossningsvärkar om de skulle komma, vilket kanske underlättar något vid förlossningen. Tyvärr tampas jag och min man av många tankar osv. som vi är i behov av att lösa för att vi både ska känna oss lugna inför kommande förlossning samt höst.

Har ni några tips?

Här kan ni läsa om tidigare graviditet med Lille Skrutt i vecka 33 ➡️ Graviditetsvecka 33

12 reaktioner till “Graviditetsvecka 33 – 2.0

 1. Skönt att läsa att allt var bra med bebis och oj vad du har mycket att tänka på nu..🤔
  Nu har du väl både kläder och barnvagn kvar sen sist när det är så tätt emellan dom och samtidigt vill man väl ha lite nytt också..🙂 ha en fin lördagskväll och söndag nu kram 🤗

  Gilla

  1. Ja, väldigt skönt! 🙏🏻
   Det har vi. Det rör sig ständigt en massa tankar i bådas våra huvuden och många olika beslut att ta. Så är det väl att vara vuxen! 😅
   Ja, men visst. Det underlättar att vi kommer få en till pojke, då behöver vi knappt tänka på att köpa in kläder förutom lite ytterkläder som ska passa för honom 🥰
   Tack detsamma! 💕

   Gilla

 2. Inför min första förlossning gick jag en profylaxkurs. Där lärde man sig att andas rätt och så vidare. När det kom till förlossningen hade jag ingen nytta alls av den. Att tro att man kan andas bort smärtan är enligt min uppfattning rena tramset. Lustgasen däremot fungerade bra. Vill man föda med mindre smärta är ryggbedövning det enda alternativet. Samtidigt så är det så fantastiskt att när barnet väl är ute försvinner smärtan på studs. Man glömmer den direkt!

  Gilla

  1. Tack för dina ord gällande förlossning och egen upplevelse! Jag kan hålla med dig om att jag inte tror det är så enkelt, beror väl helt på människa. Jag har överlag svårt att slappna av om jag har ont, så dessa övningar kanske kan bidra med hjälp mot det 👍🏻😊

   Gilla

 3. Mysigt med så konkret nedräkning inför förlossningen. ❤ Det gläder mig att allt såg bra ut på TUL. Önskar dig fortsatt lycka till och ser fram emot att träffa dig snart.

  (Sent) Svar: Tack för din kommentar. Jag älskar vardag, dock var det motigt att komma tillbaka till nuvarande jobbsituation och -innehåll.

  Kram

  Gilla

  1. Ja, det var så mysigt när Lille Skrutt låg i magen, så tänkte att det skulle vara roligt även med nästkommande barn! Tack, ja det känns skönt att veta att det inte är någon tillväxthämning de är oroliga över 🥰👍🏻 ser fram emot att träffas snart!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s