Mjukglass från Skansen

Igår besökte vi en av Sveriges mest äldsta stad – Sigtuna. En riktigt gammal stad, men ack så mysig! Det finns inte så mycket att göra, men perfekt för en dagsutflykt eller för att bo något lugnare men ändå i närheten av Stockholm stad. Med andra ord, absolut en stad jag skulle kunna tänka mig bo i!

Det finns ändå en hel del att besök och uppleva i Sigtuna. Mycket som även inte jag gjorde. Det finns exempelvis en Elsa Beskow affär, ett café som heter Tant Brun där cafét ligger i en 1800-tals hus och personalen är utklädda efter året, kyrkruiner – totalt tre stycken och så vidare.

Stor Gatan i Sigtuna

Jag åkte dit tillsammans med min lilla familj och mina föräldrar. Vi beslöt börja med att gå på deras Stor gata med en massa affärer som är av det äldre stuket. Exempelvis fanns där en mysig affär med en massa barnkaraktärer (mumin, pippi osv.) och en Augusta Jansson karamellfabrik som vi sökte skydd i pga. ösregn. Mysiga butiker och även fast vi valde att inte shoppa eller gå in i samtliga butiker var det trevligt att strosa förbi. Riktigt mysigt med så mycket äldre stil på både byggnader och gatan och kändes väldigt trevlig att gå igenom.

Strandpromenad längs Mälaren

Efter lunch tog vi oss en mysig promenad längs Mälaren. Det fanns en massa härliga stopp att göra, exempelvis hade de bangolf (som vi dock inte stannade till vid), klätterträd som lillen fick med hjälp av sin pappa klättra lite i, minilabyrint för barn med runsten som avslut som lillen gick tillsammans med sin pappa och en massa fina vyer längs vattnet med chans till att få köpa sig en glass. Det var riktigt trevligt och mysigt!

Lunch på Prik

Vi valde att äta lunch på thai restaurangen Prik. Och hjälp så god mat och så himla fantastisk personal! Lillen var i extas när han åt av maten och fick flörta med alla servitriser som glatt sprang förbi oss och servade oss. Han både vinkade, log, lekte tittut (även fast de inte var med i leken), sade ”tack” när maten ställdes på bordet och skrattade en hel del. Många på restaurangen vände sig om för att titta med ett leende på läpparna, vilket alltid är så trevligt att se. Vi allihopa var riktigt nöjda och rekommenderar verkligen att besöka den här restaurangen på Stor gatan om ni får möjlighet!

Kyrkruin och Mariakyrkan

Vi tog oss en sväng till Mariakyrkan och gick endast förbi kyrkruinen Sankt Olof. Nästa gång jag befinner mig i Sigtuna skulle jag vilja besöka alla kyrkruiner (Sankt Per och Sankt Lars), men eftersom vi hade otur med vädret beslöt vi att vi bara skulle njuta på håll. Mariakyrkan tittade vi däremot lite närmare på och tog en promenad längs kyrkogården innan vi tog oss mot våra bilar igen. Alldeles lagom då regnet sedan öste ned på oss! Väldigt fint och trevligt att titta på.

Mjukglass från Stor Gatan

Trots att vädret var lite ostadigt tog vi oss en glass. Både jag och maken behövde ha en revansch med mjukglass då den vi ätit i år var isig och inte alls lika god som den ska vara. Det fanns två glass-ställen som låg nära varandra, en klassisk och en mer restaurang. Vi gjorde det enkelt för oss och tog den klassiska och gott var det! Roligt att deras topping var det klassiska samt oreo och daim. Lite annorlunda och så gott för de som tycker om det!

Inte mycket mer blev gjort i Sigtuna, men det räckte för oss. Tyvärr hade vi inte tur med vädret. Det stod (även när det regnade) att det skulle vara minst 22 grader och sol, så vi alla var klädda efter det vädret. Ned faller regnet (2 ösregn och ett vanligt) och det blev rätt kyligt. Tur hade jag med mig både långbyxor till lillen och filt, så att han ändå var varmt klädd till skillnad från oss andra. Jag fick höra att jag hade blåa läppar till och med haha. Klassisk svensk sommar där man får skylla sig själv för att man inte tar med sig kläder utefter ostadigt väder som Sverige alltid bjuder på, varjen år. Hade det varit finare väder hade vi absolut besökt staden lite mer eller mer noggrant, men detta gick räcka och ansågs lagom i våra ögon.

14 reaktioner till “Sigtuna stad

 1. Vilken härlig dagsutflykt till Sigtuna. Själv har jag inte varit där men hört att det ska vara en fin liten stad.

  Önskar en fin söndag nu!

  Gilla

  1. Ja, men visst gör man det! Nästan ett måste att man ska försöka besöka och uppskatta det som ändå finns i vårt land innan man besöker något i utlandet 😅👍🏻

   Gilla

 2. Vad mysigt 🤗 jag brukar åka dit en gång varje sommar men i år har det inte blivit av.. Jag känner igen allt du beskriver och har med Sigtuna i en del gamla blogginlägg vad synd att ni hade otur med vädret bara.. 🤔 Men ni verkar ju haft det mysigt ändå.. Kram Nicki 🤗

  Gilla

 3. Roligt att läsa ditt inlägg! Jag med familj har planer på att besöka Sigtuna Stad under sensommaren. Jag tackar för dina tips.

  (Sent) Svar: Tack snälla för fina ord. Ni är så välkomna på besök i huset.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s