TUL, placentakontroll & BM

Idag går jag in i vecka 31 (30+0-30+6) och mycket har hänt inom graviditeten. I tisdags var jag hos min barnmorska för sedvanliga kontroller. Barnmorskan mätte magen och kunde se att min mage växt för lite på 3 veckor (sf mått från 23-26 cm) och upplevde att det var oroväckande. Därmed skickade hon omgående en remiss till ultraljudsenheten för TUL undersökning (tillväxtultraljud). Inom 24 timmar fick jag en tid och i onsdags var jag på kontroll av fostret. Det visades att vår lille son i magen mest troligt är tillväxthämmad och förväntas väga 1551 g men lilleman väger endast 1269 g. Detta innebär en tillväxthämning (avvikelse) på -18,2% (värdet ska ligga mellan -22 – +22). Än så länge är jag inte orolig, men jag har bokats in för en ytterligare TUL undersökning om ca 14 dagar och hoppas att lillen får bättre procent då. Annars verkade allt se fint ut hos min lilla Vilding i magen, dvs. bra mängd fostervatten runt honom, normala fosterrörelser, normala hjärtljud, vilket är skönt att veta.

Medan jag var där tänkte de att de skulle göra en placentakontroll, dvs. kolla moderkakans läge. Tidigare såg de på RUL att min moderkaka låg för lågt ned, vilket kan utgöra ett hinder för bebis ankomst, men nu ser allt fint ut, tack och lov.

Det var väldigt mysigt att få ligga och titta på vår lilla Vilding. Jag fick se hela hans ansikte på nära håll och han låg till och med och visade tungan för oss, haha. Han låg dock i sätesbjudning (dvs. rumpan nedåt), men jag är inte orolig över det eftersom det fortfarande är tidigt i graviditeten och förhoppningsvis sätts inte värkarna igång så här tidigt.

Utöver mätning av magens storlek lyssnade vi även på bebis hjärtljud via en doppler. För första gången fick vi lyssna på bebis hjärtljud (dock med lite protester) och det lät väldigt fint (ca 150 slag/minut) och blodtrycket såg fint ut (100/60). Ett stick i fingret togs även för att kontrollera järnvärdet, vilket såg fint ut, men jag ska fortsatt gå på 100 mg/dag). Mot slutet av augusti ska jag åter till barnmorskan, det ska bli spännande att se hur mitt sf-mått är då.

Vecka 30+0

Mamma

Och hur mår jag? Jag mår fortsatt bra. Jag blir dock allt tyngre och magen sjunker bara mer och mer. Inte så konstigt att jag upplever mig tung med ca 13 kg uppgång och höggravid, vilket gör att man inte orkar lika mycket längre. Jag försöker ändå vara uppegående och vara aktiv, för min skull men också för bebis och Lille Skrutts skull. Vår son utanför magen behöver sin dagliga aktivering och jag får härda ut de jobbigaste timmarna på dagarna och vara tacksam över all hjälp jag får av min man här hemma. Han säger ofta att jag gärna ska säga till när jag upplever mig för trött och orkeslös, så slipper vi både tjafs och dålig stämning på grund av min trötthet, vilket jag är tacksam för.

På preggers står det att magens storlek har nu börjat göra mamman orkeslös och utgör svårigheter i vardagen. Exempelvis genom att ta sig upp från både sittande och liggande ställning, sitta i en bekväm ställning och röra på sig. Detta kan jag absolut relatera till, speciellt igår då jag varit aktiv en hel dag samt kväll och när jag väl lade mig på golvet inne hos min son, kom jag inte upp utan min makes hjälpande händer haha. Preglife hävdar även att det är vanligt att den gravida går runt och tänker mycket på framtiden, exempelvis ”hur är det att ha 2 barn?” osv. Detta gör jag också, men inte med någon negativ känsla i kroppen. Det ska bli mysigt att få bli fyra i familjen, men min enda oro är hur min son ska reagera på att få en lillebror. Men jag tänker att det alltid löser sig, det blir lite vad man gör det till och vi har ALLTID sagt att Lille Skrutt ska inkluderas till 100% i allt, för att undvika känslan av utanförskap.

Bebis

Bebis anses nu enligt appen Preggers vara ca 41 cm och väga ca 1600 g (som ska öka sig stadigt under veckan upp till ca 1800 g). Vikten vet vi ju redan att den beräknas vara 1269 g och kan bara tänka mig att lillen är mindre även i cm, vilket kanske är bättre att nu för tiden gå på Preglifes mått på 37 cm. Låter kanske rimligare, om inte ännu mindre? I alla fall börjar bebis organ bli färdiga nu, enbart lungorna som ska bli färdigutvecklade. Det finns mindre plats i magen att röra sig på, vilket medför att tidigare sparkar nu för tiden kan upplevas som mer svepande rörelser eller så som jag upplever det: mer att han sträcker på sig och jag får utbuktningar i form av hans armar och ben. Men visst dansar magen fint, det kan vara att han sprattlar runt eller vänder på sig, men yes, magen är i fortsatt och ständig rörelse. Han har fortsatt stark integritet genom att han helst inte vill att vi är på magen. Ibland kan det också upplevas som om han söker kontakt, eftersom nu för tiden håller han kvar armen eller benet på samma plats så att jag kan klappa honom. Stackaren kan ha varit missförstådd, det återstår att se när han kommit ut.

Jag har nu varit gravid i 211 av 280 dagar, vilket innebär att det är 69 dagar kvar till BF. 75,4% av graviditeten är genomförd och inte alls långt kvar tills att det visar 100% och vi har en liten bebis i famnen. Än så länge vet vi inte om det blir ett planerat kejsarsnitt eller vaginal förlossning, men jag har i alla fall idag begärt ut min förlossningsjournal så att jag kan visa dem för läkaren om ca 3 veckor. Spännande! Jag är fortsatt positiv och försöker ta varje chans till vila, men många av mina dagar har blivit att jag inte kunnat eller velat vila medan lille Skrutt vilar, vilket gör att dagarna känns längre och besvärligare, men det är nödvändigt med lite egen tid också anser jag.

För att läsa om graviditetsvecka 31 i föregående graviditet, tryck på länken ➡️ Graviditetsvecka 31

8 reaktioner till “Graviditetsvecka 31 – 2.0

 1. Skönt att dom kontrollerar så mycket och allt kommer säkert att gå bra.
  Det kommer säkert att kännas bra för dig när bebisen har kommit.. Var rädd om dig.. Kram Nicki 🤗

  Gilla

 2. Jag tycker att det är intressant att läsa om din graviditet och kommande förlossning. Tack för att du delar med dig. Skönt att det mesta såg bra ut med bebis. Jag håller tummarna för ”bättre procent” vid nästa TUL.

  (Sent) Svar: Tack för dina fina ord om hur jag har valt att bevara semesterminnena i min bullet journal.

  Kram

  Gilla

  1. Vad fint att höra att du tycker om mina graviduppdateringar varje vecka ❤
   Tack. Håller också tummarna för att allt bara är bra med bebis i magen. 👶🏼

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s