Vecka 29+2

Oj oj oj. Nu är det 10 veckor kvar tills att bebis är beräknad. Läskigt vad fort tiden gått! Jag ser ändå fram emot en kommande förlossning och få träffa vår fina vilding i magen. Men tankarna flyger runt just nu som tusan i huvudet: ”har de tagit fel på kön?”, ”vad ska bebis heta?”, ”vad behöver handlas in?”, ”hur kommer vår son hantera att få ett syskon?” och ”vad blir det för förlossning?”

Jag tänker rent spontant att jag tar allt lite som det kommer. Om ca 2-3 veckor får vi förhoppningsvis ett datum för ett planerat kejsarsnitt och om bebis vill komma tidigare tar vi det då. Vår son fick sitt namn ca 5 dagar efter att han kommit till världen (dvs. vi hade beslutat oss för hans namn men testade i några dagar innan vi skickade in till skatteverket), så där är det heller ingen stress. Förlossningen är jag inte orolig för, däremot skulle det vara skönt med ett planerat kejsarsnitt pga. trångt bäcken och jag tror att lillen kommer att uppskatta att ha ett syskon som han inom sin tid kommer kunna leka med. Jag behöver nog inte oroa mig för inköp av saker, jag tänker rent spontant att jag kommer handla allt efter behov och vissa saker såsom en säng till lillebror innan ankomst.

Min tanke är att jag ska skriva två förlossningsbrev. Ett för en vaginal förlossning och ett annat för om det blir ett kejsarsnitt. Tänker att det kan vara klokt att ha två i beredskap beroende på vad för förlossning det blir. Jag planerar även att packa min förlossningsväska tidigt (ca 4 veckor innan beräknad förlossningsdatum) för att vara på den säkra sidan att få med allt som behövs. Även skriva en lista på vad som Lille Skrutt ska ha med i sin väska när han ska sova borta medan vi är på förlossningen. Jag ser så fram emot att få träffa bebis och tycker att dessa 10 veckor som återstår gärna får gå fort!

29+0

Bebis

Bebis är nu hela 40 cm lång och väger ca 1400 gram. Istället för lanugo håren är det nu för tiden hjärnan samt fettceller som reglerar bebis värme och alla fem sinnen är fullt utvecklade (Pregger). Bebis övar på att andas genom att sänka och höja bröstkorgen, vilket kan göra att bebis hickar, vilket jag som mamma kommer att kunna känna de kommande veckorna som återstår av graviditeten i form av sprittningar i magen och/eller små ryckningar (Libero).

Mamma

Nu kan den växande magen orsaka att jag inte längre kan sitta bekvämt (Preggers), något jag faktiskt upplevt den senaste tiden. Detta kan även orsaka att ländryggen belastas, vilket man i mångt och mycket ska försöka komma ihåg. Olika gravidsymtom man hade i första trimestern kan komma tillbaka, exempelvis illamående, därmed är det viktigt att få i sig sina mellanmål (Preglife). De sista veckorna i tredje trimestern brukar vara rätt påfrestande även mentalt, vilket kan medföra att man lättare får humörsvängningar, vilket inte är märkligt. Därav ska man försöka ta varje chans att få vila med benen högt för att undvika svullnader. Även sammandragningar kan uppkomma, mer tätt än tidigare, vilket är en förberedelse inför förlossningen och något normalt (Libero). Humörsvängningar, dvs. lätt till att gråta eller lätt till irritation kan ligga på ytan mer än tidigare, vilket jag försöker hantera på bästa sätt, i den mån jag kan.

Annars mår vi båda två bra. Bebis fortsätter sparka på friskt därinne och nu kan man även känna honom mycket tydligare. Det är återigen inte direkt sparkar längre, utan snarare konstanta rörelser, vilket är himla mysigt. Dock är han väldigt duktig på att göra sig påmind och jag känner honom både i vila och i rörelse. Jag brukar ofta klappa de utbuktningar i form av en arm eller ett ben och det verkar bebis tycka är mysigt. Annars är han rätt så känslig för att man har saker på magen och visar det gärna i form av att han sträcker ut sig mot grejen/handen på magen och buttar bort den, till skillnad från sin bror haha.

Jag befinner mig nu i vecka 30 (29+2) och det är endast 74 dagar kvar till beräknad förlossning. Hela 73,6% av graviditeten har genomgåtts och jag har varit gravid i 206 dagar. Galet hur fort tiden gått ändå! Ja, magen är påtaglig och jag har nu gått upp ca 12,6 kg, så än så länge är det inget att oroa sig för, som jag under tidigare delen av graviditeten gjort. Skönt att börja lägga vikthetsen bakom mig och acceptera att jag kommer gå upp i vikt tack vare att jag är gravid. Min viktuppgång enligt barnmorskor är dessutom sund och inget att oroa sig för, även fast att jag lagt märke till att varje kilo jag lägger på mig syns betydlig mer på mig eftersom jag är kort.

I ett annat inlägg planerar jag skriva ut lite mer kring förlossningsbrev och bf väskan. Kan vara roligt att ha det nedskrivet i den här kategorin för minnets skull.

Vill ni läsa om graviditetsvecka 30 med Lille Skrutt kan ni klicka på länken ➡️ Graviditetsvecka 30

6 reaktioner till “Graviditetsvecka 30 – 2.0

  1. Tack för att du delar med dig! Skönt att du har (upplevs ha) ett lugn inför förlossningen och mest är förväntansfull och vid gott mod inför ett tillskott till er lilla familj. ❤ Jag ser fram emot dina kommande inlägg.

    (Sent) Svar: Tack så mycket för din varma kommentar. Du är en fin vän. <33

    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s