27+0

Bebis längd: ca 37,5-39 cm enligt Preggers, 1177 och Libero.

Bebis vikt: ca 1000 gram (1 kg) och troligtvis lite mer än så enligt Preggers, 1177 och Libero.

Utveckling: barnet hårdtränar på sina funktioner (hicka, hosta, blinka, suga och andas) och börjar även sakta men säkert inta position inför förlossningen, dvs. lägger sig med huvudet neråt. Dock kan bebis vilja göra fler kullerbyttor eller ligga åt fel håll en stund till. Skulle bebis födas skulle bebis ha ännu bättre chanser att överleva, men såklart är det bäst att bebis stannar i magen ett tag till och utvecklas klart där. Testiklarna har nu börjat trilla neråt till pungen (Preggers). Barnet växer så att det knakar och barnets minne har nu utvecklats (Libero), vilket jag kan tänka mig är att den kommer ihåg att använda sina förmågor och kanske känner igen röster. Lillen i magen har i alla fall buffat till eller vaknat till liv så fort han hör Storebrors röst, gnäll eller skratt. Faktiskt ganska så fascinerande!

Mamma: många mammor kan nu anse att det blir jobbigt med andningen, vilket inte är konstigt, eftersom ju mer barnet växer desto mindre plats finns det för mammans lungor och mage. Det är påfrestande med tyngden från barnet och anfåddheten är ett faktum då syret ska räcka till barnet, livmodern, njurarna och andra viktiga organ. Hjärtat pumpar fortare för att kunna transportera den ökade blodmängd och gör det mer påfrestande i vardagen (Libero). Humöret kan också pendla himla mycket, likt i början av graviditeten och livmodern kan vara så stor att det känns påfrestande att röra sig (1177). Kvinnor jämför sig ofta med andra och många gravida upplever att det ofta är diskussion om ens kropp. Därför påtalar Preggers vikten att inte göra detta eftersom magens storlek och ens vikt inte går att jämföra med någon annan, då det är högst individuellt och magens storlek beror på: barnets tillväxt, mammans kroppsform och kroppsbyggnad, mammans längd och vikt samt vätskan som lagras i kroppen. Något som också kan hända runt den här veckan är att mammorna kan få en smärta mot ljumskarna som högst troligt beror på att magen trycker upp revbenen och lungorna.

Smärta mot ljumskarna har jag upplevt. Igår, exempelvis, satt jag upp och helt plötsligt började bebis sparkar orsaka hemska smärtor där nedtill, vilket var en rätt obehaglig känsla. Känslan att känna sig stor och tung samt att jag är mer orkeslös än tidigare är också något jag upplevt. Försöker ändå hålla igång men ta vara på de vilostunder som erbjuds under dagarna eller när maken kommit hem från sitt jobb. Annars mår jag fortsatt bra och jag går fortsatt på endast en järntablett eftersom den barnmorska jag träffade upplevde att jag inte behövde gå på två järntabletter per dag, som min barnmorska tyckte utifrån de värden hon fick upp. Nästa vecka ska jag iväg och lämna ett blodprov, så blir spännande att se hur mycket depåerna är påfyllda med endast en tablett per dag.

I skrivande stund har jag precis gått in i vecka 28 (27+0-27+6) och genomgått 67,9% av min graviditet. Det innebär att jag endast har 90 dagar kvar tills bebis kommer (ca 3 månader). Jag har fått tid till MVC för moderkakstest (då de upplevde att moderkakan var för liten vid RUL) och till en läkare för att se om ett planerat kejsarsnitt är aktuellt även för den här graviditeten. Det är dock över en månad kvar, men skönt att ha dessa besök inplanerade!

Graviditeten med Lille Skrutt (läs här ➡️ Graviditetsvecka 28) beskrev jag att lillens sparkar hade blivit mer påtagliga och besvärliga vid vissa situationer. Så nu börjar det väl likna mer och mer varandra gällande sparkarna. För någon dag sedan har jag ställt mig på vågen som visade hela 61,2 kg (+12 kg), så hoppas att jag inte överskrider 16 kg som är min ”max vikt” utifrån BMI. Men lär nog inte vara något problem, då det känns som om vikten stannar av rätt mycket så här sent i graviditeten till skillnad från tidigare.

Hoppas att ni får en fortsatt fin fredag!

10 reaktioner till “Graviditetsvecka 28 – 2.0

  1. Det är roligt att få ta del av hur du mår. Heja dig som kämpar på.

    Svar: Tack så mycket för att du kommenterade inlägget om min midsommarafton.

    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s