Vecka 26+4

Ojoj, vilken liten vilde jag har i min mage som bara väntar på att få komma ut! Varje gång jag besöker barnmorskan (olika) säger de alltid ”oj, vilken vilding” eller ”vilket humör din bebis har” eller ”oj, den sparken måste ha varit smärtsam”. För jo, visst är Lillebror väldigt aktiv i magen och sällan en lugn stund. Det gör det lättare att veta att allt är bra med bebis, samtidigt som dessa vilostunder även jag kräver, inte finns.

Idag var jag hos barnmorskan för en extra kontroll. I lördags hade jag konstant smärta i magen som inte gick över. Jag hade flera smärtsamma kramper i halvtimmen, som inte gick att förklara. Därefter har jag haft ont i huvudet och känt mig låg. Därför kändes det extra viktigt att ta mig iväg till en barnmorska för att få klarhet i vad detta kan ha berott på. Dessvärre finns det inget som tyder på att det är fel: fint blodtryck (110/60), fint blodsocker (5,2), relativt fint hb-värde (125 g/l) samt att det inte var en pågående UVI. Barnmorskan passade även på att lyssna på lillens hjärta – vilket är lättare än sagt. Det fanns många gånger likt första gången som bebis i magen (hädanefter kallad för Vildingen) slog undan dopplern och barnmorskans händer. Vår lilla vildings hjärta låter fint (155 slag/minut) (även fast att vi inte direkt kunde hitta honom i magen) och som utgicks efter navelsträngens puls, som även är bebis puls.

Lite jobbigt att dock inte veta vad det är som orsakade dessa smärtsamma kramper. Det jag dock läst mig till är att det mycket möjligt kunde vara prematura värkar och därför behöver jag ta ett steg tillbaka nu och ta varje tillfälle i akt att vila. Utöver detta mår jag ändå helt okej. Som sagt trött och jag har haft fler vadkramper än tidigare, men fortfarande uthärdligt tack och lov. Jag upplever fortfarande att rörelser är besvärligare än förut, men det kan också bero på värmen.

Jag har nu varit gravid i 187 dagar och har endast 93 dagar kvar till bf. Jag har alltså genomgått 66,8% av graviditeten, vilket är rätt galet ändå. Tiden går så fort och jag hinner knappt med själv. Inte undra på att jag ibland tror att min förmåga att kunna utföra så mycket inte längre finns, haha.

Vildingen vår är hela 32 cm lång och väger ca 950 gram i början av veckan och ca 1075 gram vid veckans slut (Preglife). Känns mest logiskt har jag kommit fram till, eftersom 37 cm (enligt 1177) eller 36,5 cm (enligt Preggers) inte låter troligt. Eller? Oh well, kort och gott om bebis utveckling: samlar på sig mer underhudsfett, fosterfett samt vernix och att bebis ögonfransar är fullt utvecklade nu (Preglife). Skulle bebis födas nu har tarmarna utvecklats så bra att de skulle kunna ta emot modersmjölk. Bebis har även fått bättre koordinationsförmåga och kan nu få tag i sina fötter med sina små händer och ha händerna i mun är populärt (exempelvis suga på tummen). Bebis smaklökar är också utvecklade så att det mamman äter kan bebis få smak av genom fostervattnet (Preggers).

Det att bebis har bättre koordinationsförmåga över sin kropp är kännbart. Ibland har jag bokstavligen känt bebis snurra runt och jag känner ofta en ordentlig utbuktning som tyder på att hans arm eller ben trycker sin utåt. Så himla mysig känsla att ligga och klappa på bebisen. ♡

Storebror ligger och sover sin vila och jag ska dricka upp min kopp kaffe och sedan njuta av lite egen tid. Hoppas att ni också får en fin tisdag idag!

Länk till föregående graviditet ➡️ Graviditetsvecka 27

12 reaktioner till “Graviditetsvecka 27 – 2.0

  1. Okej. Ja, kanske var det som hände mig också. Minns att jag hade sammandragningar med Gustav, men inte på det här sättet. Ja, oavsett är det över och hoppas att just den smärtan inte kommer tillbaka 😊

   Gilla

 1. Vad skönt att det inte var något fel och ja du kommer att behöva mer vila ju längre graviditeten fortskrider så försök att vila så mycket du bara kan..om ni flyttar så gör absolut ingenting…🤔 Ska bli roligt att höra sen om lillebror är lika busig sen.. var rädd om dig.. Kram..👍🤗

  Gilla

 2. Med andra sa de så . En fotboll spelare
  Sen kom lille plutt Ebba o gjorde inget väsen alls utav sej 🥰😂 det är en sån känsla o känna dem

  Gilla

 3. Vad skönt att du fick komma på en extra kontroll. Hoppas att allt ser bra ut fortsättningsvis och att du slipper fler värkar så här långt innan BF.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s