Idag går jag in i vecka 19 (18+0-18+6) och det börjar definitivt kännas av. Både att jag har blivit tyngre och magen växer på fint men också känner jag av bebis sparkar ordentligt nu. Det är ingen tvekan om att det är bebis som gör sig påmind i magen, likt tidigare veckor då det känts som en fjäril i magen eller liknande som fladdrat till. Så mysigt men det har också orsakat att jag haft svårt att sova – så var det inte ena barnet som höll mig vaken, så var det den andra. Men annars mår jag fortsatt toppen och njuter ändå av graviditeten. Om man ska tro på vikten hos barnmorskan vid inskrivningssamtalet så vägde jag 49,6 kg och när jag nu vägt mig hemma väger jag 55,0 kg. Ändå en viktuppgång på 5,4 kg. Inte konstigt att det känns av så att säga och lite rädd för hur mycket jag faktiskt i slutändan kommer gå upp. Med min första graviditet gick jag endast upp 10 kg och kanske 2 kg viktuppgång hos mig själv. Enligt barnmorskans BMI mätning ska jag gå upp mellan 11-16 kg så jag har fortfarande lite spelrum tills att det anses som övervikt, vilket känns skönt!

Det jag dock börjat lägga märke till är att jag inte orkar ta lika långa promenader längre. Eller orkar gör jag ju, men i efterhand får jag ont i höfterna/bäckenet. Ibland har jag haft svårt att röra mig, vilket ibland känns lite obehagligt.

Vecka 18+0

Bebis

Längd: 17 cm (Preggers), 20 cm (Preglife) och 22 cm (1177).

Vikt: 220 gram (Preggers), 220 gram (Preglife) och 280 gram (1177).

Jag tycker det är så svårt att veta mer exakt hur lång bebis är och bebis vikt. Nästa vecka ska jag på RUL och då kommer jag få veta åtminstone barnets längd och kanske lättare kan veta vilken av dessa appar/information via 1177 jag ska mer eller mindre följa. Men oavsett har bebis blivit stor nu och som sagt är det väl inte konstigt att jag har fått större mage och en viktuppgång när barnet ökar vecka för vecka i både längd och vikt. Mysigt, vilket innebär att vi går för varje dag, vecka för vecka närmre förlossningsdatumet som vi verkligen ser fram emot! Jag ser också fram emot nästa veckas ultraljud som kommer visa vilket kön bebis har. Som sagt kommer vi inte ta reda på det på plats och kommer behöva vänta i 2,5 dag för att få veta barnets kön. Det kommer kännas olidligt och vara besvärligt att få vänta när man har kuvertet OCH ballongen hemma. Men, vill man ha en gender reveal så får man gott och väl vänta!

Frukten för denna vecka är mango. Det är lite roligt att kunna följa bebisens mått med hjälp av en dansande frukt på Preggers app. Dock kan såklart det vara lite missvisande.

Tandlagen börjar nu bildas, njurar har börjat bilda urin och benen samt armarna har rätt proportionerlig position i förhållande till kroppen. Nervcellerna i hjärnan som främjar motoriken bildas nu och sammankopplas med musklerna. Detta gör att bebis nu kan mer eller mindre kontrollera sina rörelser mer medvetet så som att de kan suga på tummen och vinka (Preggers). Moderkakans läge fastställs nu och vid RUL kommer man kunna fastställa bf datum mer exakt än tidigare (+/- 2 veckor) (Preglife).

Länk till förra graviditeten –> Graviditetsvecka 19

Bild ovanifrån för

16 reaktioner till “Graviditetsvecka 19 – 2.0

 1. Nästan halvvägs då så nu går det undan. Skönt att du mår bra och att allt är som det ska.
  ”På min tid” fanns varken appar eller annat men det gick alldeles utmärkt det med 😉

  Önskar en fin helg!

  Gilla

  1. Jajamänsan! Det går fort. Ja, himla skönt. Nej, så är det ju, men jag använder mest det för att jag tycker det är roligt, inte för att det behövs 👍🏻

   Gilla

  1. Ja, men visst. Så skönt, då man hört vissa må riktigt illa eller ha det besvärligt. Så dumt att klaga 🙂
   Åh, det är förhoppningsvis en lycka ni får glädjas av i framtiden, om det är vad ni vill förstås 💕

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s