17+0

Jag vill börja det här inlägget med ett stort tack till alla er! Jag vill tacka för all fin respons jag fått på dessa få gravid relaterade inlägg jag hittills hunnit skriva. Det är så roligt att få ta del av hur era graviditeter varit och era skillnader samt likheter gällande era graviditeter och kön. Roligt att det är så många som vågar motsäga vad jag får höra från andra, bara trevligt att få höra allas åsikter. Det är alltid välkommet hos mig. Så tack! ♥

Mående och barnmorskebesök

Idag går jag in i vecka 18 (17+0-17+6) och har varit gravid i exakt 120 dagar och jag har 160 dagar kvar tills mitt tilltänkta förlossnings datum. Jag har genomgått hela 42,9% av min graviditet och än så länge har jag inte stött på några problem. Smärre gravid symtom så som illamående och spytt högst 2 gånger är något jag alla dagar i veckan tar i jämförelse med många personers mående. Jag mår fortsatt toppen och njuter av tillvaron. Såklart blir det tyngre och tyngre samt jag har börjat lunka fram, vilket är fullständigt normalt som gravid. Jag har som jag tidigare beskrivit känt av fosterrörelser, men än så länge är det inget kontinuerligt och det är väldigt svårt att urskilja fortfarande från tarmrörelserna, men jag har känt lilla Minime. Och det är såklart himla mysigt! Men jag ser fram mot att få känna dessa riktiga sparkar som kommer att bli en vardag fram tills förlossningen. Det sägs att vid vecka 25 (24+0) ska man känna bebis rörelser, sparkar osv. kontinuerligt, gör man inte det ska man börja oroa sig. Enligt barnmorskan jag träffade i onsdags informerade hon mig att vid midsommar ska jag känna av lilla Minime dagligen, vilket jag ser fram mot såklart.

På mitt senaste barnmorskebesök diskuterade vi även kring det psykiska måendet. Jag har hamnat i något som kallas för ”spök-veckorna” som innebär att många som inte fått mage eller känt av fosterrörelser oftast inte märker av att man är gravid. Man har liksom inga gravid symtom och man mår oftast bra. Detta kan påverka ens psykiska hälsa, vilket därför utreds hos barnmorskan. När vi diskuterade mitt mående samt fyllde i ett formulär hamnade jag på bra värden, vilket innebär att jag har ingen risk för att utveckla ett sämre mående. Mina järn värden såg bra ut, men från och med i onsdags har jag behövt gå på järntablett varje dag och som jag kommer fortsätta göra fram till förlossningen. Detta är viktigt eftersom när man är gravid ökar blodvolymen i kroppen som kräver mer järn och blodet hämtar järn från depåer i kroppen (ett så kallat förråd) som hela tiden behöver vara påfyllt. Därför går jag och många andra på järntabletter eftersom vi är i stort behov att ha dessa förråd påfyllda hela tiden under graviditeten och som kan hjälpa oss vid förlossningen. Annars har jag bra järn värden överlag i blodet, vilket är skönt att veta. Något vi också diskuterade var att min kommande förlossning, huruvida det blir ett planerat kejsarsnitt igen eller en vaginal förlossning. Detta kommer jag och min barnmorska diskutera mer ingående vid nästa besök och ett eventuellt läkarbesök kommer att bokas in där vi kommer att diskutera den kommande förlossningen.

Något jag däremot relaterat till måendet har lagt märke till är energinivån. Den har drastiskt sjunkit än tidigare, vilket kan handla om vardagliga hushållssysslor. Tvätten kan bli kvar på tvättstället en längre tid, disken brukar inte alltid tas omhand på en gång och lillens leksaker plockas inte alltid undan varje kväll. Allt är väldigt relativt och något helt mänskligt, gravid eller ej, vilket är skönt att höra. Än så länge har jag inga cravings, likt min första graviditet med Lille Skrutt men däremot kände jag ett enormt behov av choklad i tisdags som ökade ju mer tid som gick åt att inte få stoppa i mig en chokladbit. På onsdagen kunde jag inte hålla mig och har slukat en hel 200 g choklad ensam. Ett enormt sug hade jag också i min förra graviditet, vilket kanske också är mer eller mindre normalt än vanliga cravings? I alla fall för mig. Mat kan också sluta tilltala mig, exempelvis äter jag inte mat om jag inte är ett dugg sugen på det. Saker jag tidigare upplevt goda kan i dagens läge vara något jag absolut inte vill ha. Dessvärre är det sådant som kan ligga i vår frys, vilket blir besvärligt haha.

Bebis

Bebis är lika stor som en sötpotatis (information tagen från Preggers). Bebis är ca 15-18 cm lång och väger ca 125 g i början och mot slutet av veckan cirka 160-170 g (Preggers och Preglife). Enligt 1177 är bebis 20 cm och väger 250 g. Utvecklingen hos bebis är fortsatt under stor process; många kullerbyttor görs som mest troligt kan kännas av, sinnena utvecklas och specialiseras (hörsel, lukt, smak, syn och känsel) och lungblåsorna utvecklas nu som försvinner så fort barnet tar sitt första riktiga andetag. Även fingeravtrycket som är specifikt för personer utvecklas redan nu och ögonen kan reagera på ljus (Preggers och Preglife). 

Länk till min första graviditet kommer här → Graviditetsvecka 18

13 reaktioner till “Graviditetsvecka 18 – 2.0

  1. Visst är det så kul att få jämföra lite i graviditeterna, med andra hade sån sjuk järnbrist och jag hade inte alls samma ork som jag hade med första att göra, orkade göra så mycket mer då jämfört!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s