Det är allmänt känt att graviditeter kan te sig annorlunda till person till person. Det är också känt att en och samma person kan ha två olika graviditeter. Jag har tagit det lite med en nypa salt och trott att jag skulle ha en likadan graviditet som med Lille Skrutt. Men så fel jag hade! Mycket är såklart detsamma – måendet är inte helt olika samtidigt som det är det. Det kan också bero på livsstilen, exempelvis kunde jag bara bry mig om mig själv när jag var gravid första gången, medan jag vid den här graviditeten har en livlig 1 åring att ta hand om. I det här inlägget hade jag tänkt lista upp mina likheter och olikheter med mina två graviditeter, hope you all like it!

Gravid med Lille Skrutt ♡

Likheter:

Illamående. Ja, det är väl inte konstigt att jag haft ett illamående även under den här graviditeten då det är ett vanligt, klassiskt gravid symtom.
♥ Spytt. Jajamänsan, detta är väl ett klassiskt symtom nummer 2.
♥ Konstiga drömmar. Det är svårt att förklara drömmarna, så konstiga är dem haha…
♥ Ingen craving. Jag hade varken cravings med lillen och inte med barn nummer 2 heller.

Första graviditeten:

♥ Kände av gravid symtomen tidigt, innan det ens gick att se på ett test. Ömma bröst redan efter några dagar, illamående pga. mat i diskhon eller lukter från exempelvis kylskåpet eller övrigt, förändrad smakupplevelse (exempelvis yoghurt smakade blöt hund) och kunde inte äta vissa måltider jag förr tyckte om (exempelvis korv stroganoff). 
♥ Spydde 5 gånger.
♥ Drömde om otrohet och stekta godis ägg som jag sedan inte tyckte om.
♥ Fantastiska värden.
Jag behövde varken gå på järn eller andra vitamin tillskott.
♥ Bytte bort vanliga jeans vid ca vecka 15.
♥ Sov gott under nätterna, oavsett storlek på magen.
♥ Glänsar graviditet. 
Fantastisk fin hy och håret var på topp. Kände mig alltid vacker!
♥ Åt med måtta, kunde behärska mig. Åt jag godis åt jag små mängder och sällan. När jag åt måltider så fick jag till och med höra av min make att jag troligtvis åt för lite för att bära på ett barn.
♥ Stark känning på vad för kön det var. Dock visades det att jag hade på tok för fel. Jag trodde att vi väntade en flicka, men ut kom vår älskade lilla prins!

Andra graviditeten:

♥ Inte känt av några klassiska symtom. På senare tid har jag mestadels känt av att brösten blivit tyngre, men inte ont i brösten. Illamåendet kom sent till skillnad från min första graviditet och det var snarare en ihållande illamående som egentligen inte orsakades av något, till skillnad från första graviditeten. 
♥ Spytt 2 gånger. 
♥ Drömt obehagliga och rent ut sagt läskiga drömmar. Mardrömmar som har hållit mig vaken om nätterna och jag har till och med känt att jag behövt lugna ned mig framför en serie eller tända en lampa för att ens kunna somna om. Inga otrohets drömmar. 
♥ Dåliga järn värden. Jag har behövt gå på järntillskott sedan början av graviditeten, till och från.
♥ Fått stor mage tidigt. Det har jag hört är vanligt vid andra graviditeten och det är inte olikt mig. Jag har behövt byta mina vanliga jeans till mina gravid jeans innan vecka 9 (vet inte exakt).
♥ Sovit dåligt om nätterna. När min son nu äntligen börjat sova hela nätter (undantagsfall att han vaknar på nätterna) så har den här graviditeten hållit mig vaken. Dock vet jag inte varför, jag har helt enkelt inte kunnat komma till ro. 
♥ Ingen glänsar graviditet. Ännu måste jag ändå få tillägga, man vet inte hur det blir senare delen av graviditeten (trimester 2 och 3). Men trimester 1, början av graviditeten, så har jag haft hemsk hy och håret har inte varit hanterbart heller. 
♥ Varit extra hungrig. Ibland har jag inte ens ätit med måtta, utan vid en måltid åt jag ca 20 köttbullar och 4 potatisar. Jo, jag var själv otroligt chockad! Sötsuget är densamma som innan graviditeten och gör mig orolig att jag faktiskt kommer gå upp onaturligt mycket pga. det.
♥ Ingen känsla för kön. Däremot har jag små förhoppningar på en flicka då det skulle vara roligt att ha ett av varje kön, men skulle absolut inte bli besviken om jag blev en pojkmamma. Skulle passa ganska bra med allt vi har hemma haha. Jag har istället haft enorma känningar på att jag väntade tvillingar, då jag gick upp i vikt onaturligt fort i början av graviditeten, åt mycket och blev stor fort. Men inga twins här inte!

Gravid med barn nummer 2

Som ni märker är det två helt olika graviditeter samtidigt som de är väldigt lika. Jag mår bra, men känner mig lite extra tung tidigt bara. Jag vet inte exakt hur mycket jag gått upp i vikt eftersom det var ett tag sedan jag vägde mig nu, men likt min förra graviditet kommer jag försöka ha stenkoll på vikten för min egen skull. Sötsuget kommer dock sätta käppar i hjulet. Jag menar med min första graviditet var jag sällan sugen på sött, åt det sällan och i sådana fall till helger och inget under vardagar. Denna graviditet har jag ätit sötsaker flera gånger per vecka, trots att jag försöker sätta ett stopp för det. Kan olikheterna med mina två graviditeter innebära att jag faktiskt väntar en flicka den här gången? Spännande att se i maj sedan. 

14 reaktioner till “Likheter och olikheter med gravid ett och två

 1. Visst fanns det likheter men det fanns också skillnader. Tack och lov mådde jag inte lika illa lika länge andra och tredje gången. Men mitt envisa illamående gjorde att jag gick upp minimalt i vikt och tredje gången bara ett par kilo. Bra på ett sätt men inte på ett annat. Kul när man kan jämföra. Drömde konstigt gjorde jag aldrig däremot.

  Gilla

  1. Ja, men visst är inte alla graviditeter lika och inte ens sina egna. Spännande att du haft olika graviditeter också och fått både en pojke och två flickor. Ska bli spännande att se om det stämmer in även för mig 🤗👍🏻

   Gilla

 2. Mina två graviditeter var inte heller helt lika. Mådde aldrig illa men var väldigt trött. Men mitt humör var jobbigare under andra graviditeten. Kul att du delar med dig. Kramis ❤

  Gilla

  1. Intressant att dina graviditeter var olika också. Det inger bara hopp om att det kanske är en liten flicka i min mage. Hade ju varit himla mysigt att ha en av varje 🥰

   Gilla

 3. Min första graviditet var helt annorlunda än mina andra tre. Kan tillägga att första resulterade i en flicka och de övriga tre i gossar. Jag fick problem med foglossning tidigt när jag väntade min dotter, men med killarna hade jag inga som helst problem. Hade dock cravings vid alla graviditeterna, men på olika saker. Har gått upp MASSOR under samtliga graviditeter så jag har fått gjort extra glukosbelastningar, men det har alltid sett bra ut. Jag har tydligen en tendens att födda elefanter också för mina barn har varit riktigt stora. Min dotter vägde strax över 5 kg och sedan har de två efterföljande legat strax under 5 kg och finalen kom med sista gossen som kom ut 57 cm lång och vägde 5,7 kg!!! Konstigt nog den lättaste förlossningen – han skötte det liksom själv och hoppade ut. Roligt att läsa om hur du upplever skillnaderna med dina graviditeter. Stor kram och trevlig helg fina du 💖

  Gilla

  1. Vad intressant att få ta del av dina graviditeter. Ja, det var då bjässar till bebisar, skönt att det gått bra för dig! Ja, jätte intressant att få dokumentera för sig själv 🤗

   Gilla

 4. Rolig läsning! Vad kul att du delar med dig.

  (Sent) Svar: Tack för de fina orden du lämnade till mitt inlägg om att jag gör handgjorda kort till försäljning.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s