Söndag den 17 oktober bakade jag dessa otroligt goda och saftiga chokladmuffins. Tur nog gjorde jag extra så att jag både kunde bjuda min mamma och pappa på dessa muffins samma dag men också frysa ned till andra tillfällen. Jag tänkte dela med mig av receptet till er så här på en lillördag. Receptet är från Fredrik Nylén.

Ingredienser

♦ 75 g smör.
♦ 2,5 dl strösocker.
♦ 1 ägg.
♦ 2,5 dl mjölk.
♦ 3 dl vetemjöl.
♦ 1 dl kakao.
♦ 2 tsk bakpulver.
♦ 1 tsk vaniljpulver.
♦ 0,5 tsk salt.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan.
3. Vispa ner strösocker, ägg och mjölk i kastrullen.
4. Blanda de torra ingredienserna och vispa ned i kastrullen till en slät smet.
5. Fyll muffinsformarna 3/4 och grädda dem i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter.
6. Tips från Fredrik är att ta bort muffinsen från plåten för att de inte ska efter gräddas.

Tips från mig

♦ Det står att det kommer att bli 12 muffins, men jag fick minst 15. Dock är jag osäker hur många, men jag fick nog ihop en hel del eftersom jag har rätt många kvar i frysen efter att ha bjudit på 12 muffins.

♦ Jag använde vetemjöl och lättmjölk. Men eftersom det inte tydligt står vilken mjölk samt mjöl som ska användas, kan jag tänka mig att man kan byta ut mjölken till en fetare samt byta ut mjölet till typ mandel- och/eller rismjöl. Det ska jag testa någon gång då jag har en kusin och faster som är glutenallergiska och jag kommer högst troligt att bjuda dem på någon god fika i framtiden.

♦ Efter gräddningstipset från Fredrik gjorde inte jag. Däremot lät jag muffinsen vara i ugnen mellan 15-18 minuter för att säkerställa att dem inte vart övergräddade i ugnen (för att behålla saftigheten). Jag lät muffinsen vara kvar på plåten de gräddades i, men dem kan högst troligt ha efter gräddats en stund på plåten.

♦ Stoppa in de muffins du vet att du inte kommer äta samma dag i frysen. Detta gör att muffinsen inte hinner bli torra om de står för länge i rumstemperatur och behåller sin saftighet när du sedan tar fram dem till fikat. Jag har plockat fram muffins strax innan servering och in i mikron på ”defrost” och de har blivit både saftiga och goda, precis som de var när jag bjöd på dem samma dag som jag bakade.

8 reaktioner till “Chokladmuffins 🧁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s