Det kan väl inte bara vara jag som lider i den här värmen och som har en bebis som inte alls uppskattar att det är 30 grader utomhus? Detta har gjort att vi behövt stanna inomhus mer än vad vi klarat av, men trots att vi undviker solens starka strålar så ligger solen på våra fönsterrutor och värmer upp lägenheten. Det är då inte roligt och amningen upplever jag blir jobbig för oss båda två eftersom vi svettas galet mycket vid hud-mot-hud kontakt. 

Jag har läst på en hel del och jag har pratat med både mammor och bvc personal angående hur man ska tänka när det är varmt ute och hur man på bästa sätt kan undvika solen. Jag tänkte lista upp hur man på bästa sätt kan undvika solen, för en själv men också för sin bebis skull.

Tips för att undvika direkt solljus för din bebis

♥ Var ute tidig morgon och sena eftermiddagar. Detta gör att man undviker den värsta värmen. Jag har tagit en promenad innan klockan 08:00 och det har varit oerhört behagligt och på sen eftermiddag/kväll har jag ibland lagt märke till att det inte är lika varmt som på mitt under dagen. Detta står även som en rekommendation i vår bok vi fått ifrån BVC.

♥ Ha heltäckande kläder. Javisst känns det oerhört elakt att sätta på kläder på sitt barn när det är så varmt ute, men så elakt är det faktiskt inte. Det råder tveksamheter hos olika mammor hur man ska tänka, men efter mycket research och diskussioner med två olika bvc i två olika städer har jag och min make beslutat att vi ska hålla oss till att undvika direkt solljus på vår bara sons hud i den mån vi kan. Det innebär att vi sätter på han tunna byxor, tunn body och solhatt. Vi varierar mellan lång- och kortärmad body beroende på väderlek. Detta eftersom barns hud lätt blir bränd och kan i värsta fall utveckla hudcancer i äldre ålder, vilket vi väldigt gärna vill undvika!

♥ Ha bebis i skuggan och inte i direkt solljus. Detta är lättare sagt än gjort, I know! Där vi bor är det svårt att uppsöka direkt skugga och tyvärr innebär det att vi måste gå i direkt solljus för att ens kunna hitta en skuggig del att befinna oss på. Därav försöker vi undvika ta upp Lille Skrutt tills att vi kommit till en skugga för amning, lek på picknick filt eller liknande. Ett tips är att köpa UV-tält, det är något jag och min make tänkt göra men hittills inte gjort. Hört att det ska vara bra om man sitter på en picknick men har svårt att hitta en skuggig del och/eller på en badstrand. 

Svalka bebis. Det kan betyda så mycket! Men vi har kombinerat svalka och lek så att vår lille son tycker att det blir roligt samtidigt som det ger nytta. Vi har blött en handduk och snurrar den över huvudet som en fläkt som han tycker är super roligt och skrattar gott åt. Dessutom brukar vi badda honom med den blöta handduken på ställen som kyler ner kroppen direkt och lägger den ibland på huvudet så att hans huvud lätt blir sval. Väldigt uppskattat även det! Vissa uppskattar även att bada, vilket jag verkligen tycker man ska erbjuda sitt barn om man själv tillbringar tid på stranden eller har vatten nära till hands.

Erbjuda dryck/amning mer än vanligt. Detta är ju underförstått, men just med amningen har jag lagt märke till har ökat ju varmare det är. Jag misstänker starkt att det är för att han behöver dricka lite och inte enbart få i sig mat. Vid måltiderna erbjuder jag dessutom vatten utöver amningen, vilket är uppskattat och Lille Skrutt skrattar, gör glada läten och säger ”mmm” när han får i sig vatten. Härligt med en unge som älskar vatten. 

♥ Fruktstund med läskande frukter. Jag brukar köpa hem päron, nektariner, melon och så vidare som jag vet innehåller mycket vätska och som jag erbjuder lillen vid vår så kallade fruktstund. På så sätt får han i sig lite mer vätska utöver vatten vid måltider samt via amningen. Det ger även ett ypperligt tillfälle att ge nya smakprover till sitt älskade barn.

Jag vill tillägga att alla bebisar är olika och alla bebisar hanterar värmen olika. Det gäller även oss föräldrar som gör olika, inget är egentligen rätt eller fel. Det här är vad jag fått till mig, fått lära mig och valt att utgå ifrån. Jag tillägger även att jag väljer att stanna inomhus om det är på tok för varmt utomhus och väljer alltid kläder med omsorg för min son. 

Ha en fantastisk lördag och hoppas på något sånär sval dag! ♥

3 reaktioner till “Tips och råd i värmen: bebis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s