I skrivande stund sitter jag här i min soffa med världens mest sötaste unge liggandes bredvid mig och sover sött i sitt babynest, nedbäddad med en krokodilfilt. Jag vet att jag är partisk, men oj vad vacker han är – min son! Det känns fortfarande rätt surrealistiskt att i dagens läge vara mamma till en så otroligt fin pojk, men för varje dag som går så känns det som en självklarhet att det är just jag som är mamma till honom. Kärleken jag kände för honom när han låg i min mage har bara ökat 10000 gånger mer och jag har svårt att slita blicken ifrån honom!

Min plan är att skriva en förlossningsberättelse för er när jag börjar återhämta mig mer och då sömnen inte är lika påverkad. För i dagens läge är sömnen väldigt rubbad både hos mig och N. Jag kan räkna på mina fingrar hur många timmar jag fått sova från det att han föddes till idag. Men det är det så värt det! 

Torsdag den 7 januari 2021

Kort och koncist kom vi till sjukhuset vid 06:15 och lades in på ett rum för förberedelse. Vid 09:30 rullades jag ned till operationen inför fler förberedelser och därefter låg jag totalt bedövad på ett operationsbord framtill att de sytt ihop mig. Tog nog säkert en timme totalt alltihopa. 10:07 kom min mest älskade son till världen på 50 centimeter och 3710 gram ren kärlek! Även fast att jag förlöste honom via kejsarsnitt lades han upp på mitt bröst där jag med stöd från barnets pappa fick hälsa honom välkommen till familjen. ♥

Efter kontroller att lillen mådde bra och att de satte i sista stygnen i snittet, rullades jag vidare på en uppvakningsavdelning innan vi fick komma till BB. Glädjen över att N hela tiden fanns vid min sida från dag 1 tills att vi fick åka hem är stor! Eftersom jag varit med om en stor operation var jag sängliggandes exakt hela dagen och fick hjälp och stöd upp för rengöring och mobilisering på kvällen av trevlig personal. Mycket fokus denna dag låg på att få lära känna vår underbart fina son, få igång amningen och många blöjbyten som min älskade man fick ta med tanke på att jag inte alls var trygg i att stå på benen denna dag.

Fredag den 8 januari 2021

Vi låg kvar på BB hela dagen och blev inte mycket gjort. Jag försökte ta mig upp ur sängen så mycket jag bara kunde för att snabba på återhämtningsprocessen. Blev åter mycket fokus på att amma och att må bra. Blev mycket smärtlindring och fokus på att få igång urineringen igen efter att ha haft kateter i cirka 24 timmar exakt. Skönt nog låg vi enskilt på ett rum som gjorde att N kunde sova över och vara i närheten av oss hela tiden, vilket jag var oerhört tacksam för! ♥

Lördag den 9 januari 2021

Då var det äntligen dags för hemgång! Vi åkte inte hem fören vid 15:00, men det var för att vi båda behövde sömn och vila samt en massa tester på förmiddagen som skulle göras på bebis. Barnläkaren gjorde sin undersökning som såg alldeles finemang ut, därefter togs blodprover som ska skickas på labb för att se om min son har någon ytterst ovanlig sjukdom som vi kommer att få svar på inom 10 dagar och därefter gjordes ett hörseltest på ena örat. Tyvärr gick det inte att utföra på hans vänstra öra, men vi ska få en remiss till audiologen för vidare bedömning – men troligen helt okej. Jag som har erfarenhet av hörseln ser genast att min son inte har några som helst problem, detta berodde helt och hållet på att fostervatten fortfarande befann sig i hörselgången som tydligen kunde försvåra och ge utslag på apparaturen (så som de förklarade). 

Väl hemma fick vi en himla surrealistisk känsla, båda två. Väl på BB upplevde vi också surrealistiska känslor då vi väl blev föräldrar, men det blev ju såklart helt annorlunda i hemmiljö. Fokuset låg mestadels på att få komma till ro i vårt hem med vår son. Bilresan hem gick bra för honom, han sov igenom hela färden hem i princip – värre var det för mig. Gjorde ont och var besvärligt, men utöver det var det himla skönt att äntligen få komma hem! Som nog många nyblivna föräldrar så sov vi i omgångar den här natten. Ingen av oss vågade lämna honom utan uppsikt. Detta resulterade i att jag fick en himla sömnbrist, men det hade jag redan fått då jag knappt sov något på BB heller. Kvällen bestod av att få i oss middag och  i omgångar byta blöja, amma och natta vår älskade son. Riktig teamwork! ♥

Söndag den 10 januari 2021

Som sagt orsakade natten till söndagen en enorm sömnbrist hos mig, så när maken väl vaknade så byttes vi av och jag fick sova cirka 2 timmar innan det var dags att vakna, amma och hjälpa till med vår fina pojk. Dessa 2 timmar låter lite, men oj så mycket energi det ändå ger och gör så att man ändå orkar med dagen. Snarare har man väl inget val. Planen att ta en vagnspromenad denna dag blev ett minne blott då jag fick sådana sjuka smärtor vid snittet och behövde i den utsträckning det gick vila upp mig. Så det var vad vårt fokus låg på – att se till att bebis hade torr blöja, ammad och fick sin sömn. Dagen gick runt så på repeat.

Måndag den 11 januari 2021

Idag hade jag turen att äntligen få min längsta sömn i antal timmar som mamma! Somnade sent på kvällen efter jag tagit min smärtlindring och väcktes efter 2,5 timme för amning. Därefter tilläts jag somna om i ytterligare 2,5 timme innan jag till slut vaknade vid 04:00 och kände mig utvilad och redo att ta mig an min älskade son. Det har därmed varit en produktiv dag för oss där mycket med föräldrapenning och föräldraledighet med mera är avklarade och fixat med sådana nödvändiga saker. Jag har hunnit att plugga lite inför opponeringen på onsdag om B-uppsatsen tillsammans med min partner. Det har dock varit en väldigt omtumlande dag. Dag fem som mamma resulterade i att min son för en gångs skull var väldigt svår att få att somna om. Tidigare dagar har vi inte haft några som helst problem med att få lillen till ro och han sover gärna mycket under dagtid och är mer vaken till nattetid. Men idag tog det mig och maken 2 timmar att få honom att somna djupt och när maken väl äntligen fått gått och lagt sig (han var uppe utan sömn från 18:30-15:30) vaknade vår lilla son och jag skulle snabbt byta blöja, amma och sedan natta igen innan jag skulle fortsätta med studier. Men shi fick jag! Han vaknade 15:45 och somnade inte fören vid 19:30 och då hade jag i princip testat ALLT! Inte enkelt då att vara nybliven förälder och tyvärr är att testa sig fram det enda vi kan göra. Nu ligger han sött och sover i babynestet och vi har precis fått i oss lite middag. Maken vilar en stund till medan lillen ändå sover och sedan ska jag få min välförtjänta vila till natten. Men nu dags för min härliga smärtlindring så jag orkar med framtill nästa kur.

Ha en super fin fortsatt måndag allesammans så hoppas jag på att kunna skriva inom kort igen! ♥

26 reaktioner till “Nyblivna föräldrars första dagar

 1. Ett stort grattis till er efterlängtade son! Så skönt att höra att allt gick bra ❤ Det är en stor omställning att bli förälder men rutinerna brukar falla på plats ganska så snabbt.

  Ha det gott och njut av er lille prins ❤

  Gilla

 2. Ohh stort grattis till er älskade son och samma var de var det för oss att BQ fick vara kvar för jag var sängliggande och inte kunde vara uppe i flera dagar. Tyckte också att det gick bra med snitt och allt. Hopps att vi får se er lille son snart

  Gilla

  1. Tack snälla! Ja, det är underbart att våra män får vara kvar, dels för att hjälpa oss mammor och dels för att få spendera tid med sitt barn. Hade inte accepterat att han fått åka hem och vi legat kvar 😛

   Gilla

 3. Ååååhhhhh vad glad jag blir ett stort stort grattis till er alla tre.. Var in och kikade häromdagen och då var det fortfarande lugnt.. Jag beundrar verkligen dig, föda barn med allt det innebär och dessutom plugga 📚 du är bara bäst… Ni kommer snart in i en normal och bra lunk men det tar lite tid i början, ni ska ju vänja er vid varandra alla tre.
  Var lite försiktig i början nu med promenader och kroppsansträngningar med tanke på ditt snitt.. Nu är jag verkligen nyfiken på vad prinsen ska heta.. Stort grattis igen och var rädda om er.
  Hörs snart igen kram Nicki 🤗❤

  Gilla

  1. Tack så mycket ❤
   Betyder mycket att få höra. Jag kämpar och gör det jag kan och hoppas att det räcker 🙂
   Jag har tagit det så försiktigt jag kunnat första tiden, nu är jag i princip som innan snittet 😀
   Kram!

   Gilla

 4. Stort GRATTIS till er båda till ett litet mirakel – en fin liten son!!! 😍 Det är alltid en omställning i början och det får ta den tid det tar innan man hittar rutiner som passar en själv och bebisen bäst. Jag har ju fyra barn och det har varit olika varenda gång, så låt det ta tid och lär känna din lilla pojk så kommer säkert allt att flyta på snart. Under de första åren med mina barn så hade jag nog bara en snittsömn på 5-6 timmar per dygn, men konstigt nog så funkade tillvaron ändå. Stor kram fina du och åter igen GRATTIS!!! 💖💖💖

  Gilla

  1. Tack snälla 😍
   Det har gått hur bra som helst och allt flyter på fint här hemma, med undantag ibland såklart!
   Snittar nog inte mycket mer i timmar per natt, men det är som du säger inget problem. 💖
   Kram!

   Gilla

 5. stort grattis till prinsen . ja man blir vill på allt för det även då inte är ordentlig sömn min hade dessutomm kolik den första men alla mina tre är kejsarsnitt

  Gilla

 6. Carolina, varmaste grattis till att du och din N har fått en son! Jag är så glad för er skull. Njut av bebisbubblan, den är mysig att vara i, om än aningen surrealistisk. ❤

  Svar: Tack för din kommentar till inlägget om att liten blir stor.

  Jag kan tänka mig att det är roligt att bläddra igenom arkivet och läsa inläggen om du skrev under din graviditet. Tack är en gång för att du har delat med dig av dessa.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s