Kejsarsnitt eller vaginal förlossning?

Som många av er vet var jag iväg på bäcken röntgen den 15 november. Detta för att vi önskade ta reda på ifall jag har ett trångt bäcken eller inte. Bäckenmätning är något man slutade utföra för många år sedan, men eftersom jag är under 150 cm ska jag erbjudas denna undersökning. Igår var jag hos MVC där läkaren berättade för mig att jag låg på gränsen till att inte kunna föda vaginalt, vilket såklart är oroande. Vid ett av mätvärdena ska man ha 29,5 och där hade jag prick 29,5. På ett annat mätvärde skulle man ha >10 och jag hade 10,2. Med andra ord går det troligen att föda vaginalt förutsatt att bebis är så pass liten, men det kan sluta upp med ett akut/omedelbar kejsarsnitt. 

Därav har läkaren kommit fram till att ett planerat kejsarsnitt är aktuellt. Så igår planerade vi in ett exakt datum som bebis kommer ut på. Det är både för- och nackdelar med det tycker vi båda två. Fördelarna är helt klart att allt är under kontroll, vi vet exakt när bebis kommer och kan planera både studier och arbete utifrån datumet och så vidare. Även att slippa denna smärta är ju alltid en fördel, även fast att man får ont i efterhand när bedövningen släpper. Nackdelar är att jag gärna hade velat utföra en vaginal förlossning och få den upplevelsen. Dessutom även få uppleva den spontana känslan att ”nu kommer bebis” och få bli upprymd och förväntansfull inför bebis ankomst. 

Ett datum är in planerat men för det innebär det inte att jag måste föda via kejsarsnitt. Igår gjorde de en extra bedömning för att se om mitt bäcken troligtvis kommer räcka till, beroende på hur stor barnet är. Just nu ligger han på 2,3 kg vilket är lägre än vad han ska ligga för denna vecka vi nu går in i (då han ska väga mellan 2,6 – 2,7 kg). Om han fortsätter vara en liten bebis finns chansen att en vaginal förlossning går att genomföra utan komplikationer sade läkaren. Men det kan också som sagt avslutas med ett kejsarsnitt i alla fall. Då ser jag hellre fram emot att få ut honom på det planerade datumet för att undvika komplikationer.

Idag har vi gått in i en ny vecka och det är alltid lika underbart att gå in i en ny vecka. Det händer saker hela tiden även fast att det kanske inte alltid märks. Magen växer på och blir bara större och större. Nu lagt märke till att jag inte ens kan se mina egna fötter längre haha. Dessutom har jag mindre ork och det är tungt att bära honom till viss del, samtidigt som jag fortfarande har rätt så mycket ork och väldigt rörlig fortfarande. Skönt dock att vara hemma och få vila upp mig mellan alla dessa tentor jag håller på att skriva. 

I appen står det att bebis ska vara ca 46 cm. Det är något jag helt glömde bort att fråga då fokus låg helt på bebis vikt. Vet i alla fall att vikten inte stämmer överens, så kan tänka mig att han nog är lite kortare än 46 cm för närvarande, men oklart. Annars står det i appen att hans immunförsvar är tillräckligt färdigt nu som det går att bli inuti magen, vilket är himla härligt att höra! Dessutom är hjärnan tillräckligt utvecklad som den ska så att han kan leva utanför livmodern. Står att han väntar otåligt på att få komma ut vilket jag faktiskt kan relatera till då han är himla våldsam där inne. Känns som om det snart är på G att han kommer ut för att dessa rörelser känns ivriga och annorlunda, på ett positivt sätt. I natt höll han mig vaken större delen av natten på grund av sina rörelser. Oavsett om jag låg på sidan eller raklång var han lika aktiv. Idag har jag under dagen känt en molande värk och nu till kvällen har det spridit sig från ryggen, magen och underlivet. Jag skämtade smått med maken att det troligen börjar bli dags nu haha. 

Jag har nu genomgått 87,9% av graviditeten och har 35 dagar kvar till planerad förlossning. Hädanefter kan jag inte utgå från bf datum då det inte är korrekt längre. Känns skönt att nu ha en nedräkning som faktiskt är ett faktum än till skillnad från ett kanske. Men precis som tidigare kan bebis komma tidigare än förväntat och då är det inte mycket vi kan göra. Så spännande och ser så fram emot den här sista månaden innan bebis kommer ut. Jag ska dessutom gå på extra ultraljud för att kontrollera hur stor bebis är vid cirka vecka 39 och få träffa narkosläkare för att få information gällande kejsarsnittet. 

Hoppas att ni fått en himla fin torsdag idag! ♥

7 reaktioner till “Graviditetsvecka 36 och nyheter

 1. Så bra att du fick gjort undersökningen för då vet ni hur det ligger till. Ett planerat kejsarsnitt är helt klart att föredra i stället för ett akut sådant.

  Gilla

 2. Önskar er varmt lycka till – oavsett om förlossningen sker vaginalt eller med kejsarsnitt. Båda sätten har sina för- och nackdelar. Min egen upplevelse av (akut) kejsarsnitt var bra.

  (Sent) Svar: Tack så mycket för dina omtänksamma ord till mitt inlägg om några tankar efter förlossningen.

  Det här med läckande bröst kan jag relatera till. Jag sover i underkläder med inlägg i behån. Det känns tryggt. Det får vara så för en period framöver, när jag slutar amma kommer brösten förhoppningsvis att återgå till det normala.

  Stor kram

  Gilla

 3. Förstår att det måste vara många tankar som rör sig kring förlossningen, tex det du skriver om, kejsarsnitt eller inte. Hoppas i alla fall att ni hittar en lösning som passar just er, oavsett vad det blir 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s