20200724_122147_0051120734467801297906.jpg

Igår gick jag in i vecka 17 (16+0-16+5). Magen syns mer och mer för varje dag och något jag och sambon lagt märke till är att magen har blivit sådär hård som gravidmagar brukar vara. Nu ser man mer tydligt att jag inte direkt gått upp i vikt utan magens form och hårdhet tyder på graviditet.

Precis som jag inledde förra veckans inlägg med så mår jag fortfarande toppen! Jag spydde dock en gång förra veckan efter frukosten men gick glatt till jobbet iallafall och arbetade ett pass. Jag har upplevt under veckans gång att jag har mått illa då och då, nu inte bara i samband med mat. Utan det kan vara att jag sitter ned och helt plötsligt blir jag sjukt illamående. Vad jag förstått så är det för att bebisen växer mycket just nu och rör på sig väldigt mycket. Men kan också finnas andra orsaker. Precis som jag skrev tidigare behöver jag fortfarande en tupplur under dagen för att orka en hel dag.

20200724_1221373763301068612563054.jpg

Bebisen är just nu ungefär 14-16 cm (från huvud till fot) och väger ungefär 180 gram. Stor skillnad på 80 gram ändå från tidigare veckan och bebisen växer så det knakar. Olika appar säger olika saker men 1177 säger att bebisens längd är ca 15 cm så det är vad jag tänker gå på. Enligt min app Preggers står det att barnet gått från att vara lika stor som en avokado till ett päron! Hur mycket det stämmer med längden är ju såklart olika och kanske inte alltid helt korrekt men ändå otroligt mysigt att få en dansande frukt varje torsdag på mobilen!

Lille skrutt är himla livlig i magen. Det tycker jag mig ändå känna fast ändå inte känna, om ni förstår vad jag menar? Himla mysigt att se magen växa återigen och längtar galet mycket till mitt RUL i mitten av augusti!

20200724_1221319168470229748269781.jpg

Bebis

Ju mer tiden går desto mer ser bebisen ut som ett barn, vilket bebisen gör nu. Precis som jag nämnt tidigare växer bebisen fort nu vilket kan märkas av då magen blir större och större. Tidigare har barnets huvud varit större än kroppens alla olika delar, men nu börjar bebisen få en mer proportionerlig kropp. Det bruna fettet håller på att lagras på bebisens hud vilket gör att bebisen sedan kan behålla värmen efter födseln och en del av detta bruna fett kommer sedan att försvinna successivt. Utöver bruna fettet håller även fosterfettet på att lagras som gör att det läggs som en skyddande hinna runt bebisens hud. (Information tagen från 1177)

Mamma

Nu har jag varit gravid i exakt 114 dagar (40% av graviditeten är avklarad) och har 166 dagar kvar tills förlossningen. När man säger det via dagar låter det så himla lite kvar. Alltså om ungefär 166 dagar kan jag ha en bebis liggandes i min famn, det är obeskrivlig känsla men så skrämmande på sätt och vis då vi alla vet hur fort tiden går! Jag har börjat lägga märke till att mitt flås inte är detsamma längre och blir mycket fortare andfådd än vad jag tidigare blivit. Vilket jag fick bekräftat när jag klev upp för ett berg i onsdags (mer om det senare) och knappt orkade ta mig upp då jag knappt kunde andas. Detta är något som står i min app nu att jag lättare blir andfådd eftersom mitt hjärta pumpar runt större mängd blod än tidigare. (Information tagen från Preggers)

20200724_1222229096445520751641179.jpg

10 reaktioner till “Graviditetsvecka 17

  1. Man hör verkligen att den växer så det knakar, så spännande och vilken häftig känsla det måste vara! 😀 Tänk vad många dagar det redan gått och vad fort det kommer gå kan jag tänka mig :> Kram och ta hand om dig ❤

    Gilla

  2. Nej men åååh vad kul!!! Stort Grattis till graviditeten! Det var inte längesen jag själv var gravid känns det som och det är ju så underbart. Hoppas du får en riktigt bra graviditet. Ska ni kolla kön på bebisen? 🙂

    Gilla

  3. Du skriver så fint om din lilla skrutt och graviditeten.. Det är roligt för oss att få ta del av 👍 var rädd om dig och den lille/lilla och ha en fin helg 🤗👍❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s