För en-två veckor sedan var jag på sjukhuset och gjorde epikutantest, vilket innebär att de lapptestade mig för kontaktallergi. Det var flera olika slags basämnen samt fyra olika tvålmärken, en plasthandske och canoderm – som jag skickade in. I basämnet ingick nickel som jag var bergis på att jag var allergisk mot, även fast att lapptestet inte visar någon reaktion. Dock är det inte helt uteslutet då läkaren sade att jag kunde komma tillbaka om ca 3 månader – då förhoppningsvis eksemen och reaktionerna lagt sig – för att testa om för nickel.60348699_388443201754207_3387760453785485312_n60044308_670924430014135_3911614118775226368_n

Hur fungerar testet?

Det startar med att du har skickat in saker läkarna/sköterskorna önskar att få testa. Sedan lägger dem som lappar på ryggen samt överarmen samt målar med tusch för att lätt komma ihåg vart alla ämnen är och blir enklare för dem att avläsa sedan. Det är strikt förbjudet i princip att duscha under 48 timmar, så rekommendationen är att duscha dagen innan!

Efter att ha haft dessa lappar på ryggen/överarmen så avlägsnar du dem själv hemma efter 48 timmar. Läkarna/sköterskorna begär även att vi ska fylla i med tuschpenna vid behov – alltså om tuschen börjar försvinna – och det går bra att duscha men väldigt försiktigt och helst inte tvåla in på det målade stället.

Andra besöket hos läkaren innebär första avläsnings tillfället, vilket tar ca 5 minuter. Läkaren tittar på kroppen med en bricka och ser om det blivit någon reaktion och antecknar det han ser.

Sista besöket hos läkaren så tittar de ifall det dykt upp någon efter reaktion och antecknar det. Sedan går läkaren igenom med dig om vad du är allergisk emot, hur du på bästa sätt undviker ämnet och får lapp med dig så du kan läsa om det du är allergisk emot.

Det var så det gick till för mig. Jag var super nöjd över läkarnas och sköterskornas insats och samarbete. Härligt dessutom att få veta vad som eventuellt orsakar dessa hemska eksem jag fått utstå nu i snart ett år och hoppas nu bara på att det blir bättre.

61588644_2115259815239418_1148663465439657984_n

Vad reagerade jag på enligt testet?

Det ämne jag reagerade på var två konserveringsmedel som heter methylchloroisothiazolinone och methylisozolinone. Det är två konserveringsmedel som oftast befinner sig i kosmetika, schampo, balsam, flytande tvål, skärvätska, vattenbaserade lim och målarfärg, rengöringsmedel, tryckfärg samt i stärkelse till pappersindustrin och annan papperstillverkning.

När jag läser på mina rengöringsmedel samt tvålar kan jag inte se självaste ämnet jag är allergisk emot, men på något sätt måste jag ha varit i kontakt med detta ämne som gjort att jag aldrig blivit bra. Till exempel läste min mamma på sina produkter hemma att hennes tvål innehöll det ämnet ifrån Rituals samt hennes tvättmedel, jag också använde. Tyvärr har nog bara att ha varit hos mina älskade föräldrar orsakat dessa reaktioner helt omedvetet. Jag som var orolig för nickel, tänkte inte på att skydda mig emot ett ämne jag faktiskt är allergisk emot.

60591364_1444086022400277_6169304905308700672_n

Är det vad jag hoppades på? 

Såklart är jag glad över att ha fått svar på vad som orsakar mina eksem. Jag är såklart glad över att jag nu vet vad jag är allergisk emot, så att jag enkelt kan skydda mig genom att behöva läsa på innehållsförteckningen på produkter som kan innehålla dessa konserveringsmedel. MEN jag kunde först inte tro att det var det som orsakade mina eksem, men för tidigt att säga något då jag precis fått reda på vad jag är allergisk och ska hålla mig borta ifrån. Dock har jag alltid reagerat på nickel, så läkarna vill ta ett extra test innan dem lägger ned det helt.

Vad händer nu?

Förhoppningsvis blir jag av med mina eksem om jag bibehåller insmörjning av canoderm dagligen samt sover med kortisonkräm en gång per vecka under natten samt vid behov. Det är traggligt med eksem, men glad att se att dem förhoppningsvis börjar försvinna. Jag har turen att det existerar en lag på att de som tillverkar dessa produkter måste skriva ut om ämnet finns i. Så det blir förstås enkelt för mig att undvika konserveringsmedlet! Tills vidare går jag på dermovat igen under 6-8 veckors tid för att bli av med det sista av eksemen. 61260372_295279118048940_407865805418528768_n

Ytterligare frågor?

Finns det fler frågor ni undrar över? Tveka inte att ställa dem. Finns det fler därute som har samma besvär eller liknande? Hoppas ni fått lite svar på vad som har skett nu och jag vill återigen tacka Örebro för den hjälp jag har fått jag aldrig fått under hela mitt liv i Stockholm. En fantastisk stad med underbara läkare och sjuksköterskor som tagit väl om hand om mig!

12 reaktioner till “Epikutantest

 1. Så skönt att du äntligen har fått veta vad du är allergisk emot, och kan hålla koll när du handlar. Hoppas att du inte är allergisk emot nickel också! Eksem är ju så himla besvärligt! Jag kunde få det förr av att äta stora (jättestora😆) mängder av choklad. Jag fick bort eksemet med allergimedicinen Tavegyl. Numera har jag sansat mig med chokladätandet och slipper både eksem och medicin😄

  Gilla

  1. Skönt att det lugnade ned sig, när du fick medicin och trappade ned på chokladätandet. Jag hoppas också att det blir enklare nu! Tack, hoppas inte heller att det är nickel, men det är det enda som förklarar varför jag reagerar på bestick.. Det kan ju inte finnas konserveringsmedlen där i? :’D

   Gilla

 2. Tack så mycket fina du :*

  Sånt där borde jag också göra. Har haft eksem på händerna i en evighet. Tror själv att det beror på rengöringsprodukter, men jag kan ju inte veta helt 100. Har även fått i ansiktet ibland och på armarna.

  Gilla

 3. Bra att du har fått reda på vad du är allergisk mot. Jag tänker på när du går på toa i skolan eller ute på stan. Då vet du ju inte vad som finns i tvålen. Ska man ha med sig egen tvål då?

  Gilla

 4. Tack att du tog dig tiden att beskriva testet lite mer, för det var väldigt spännande att läsa om! Skulle gärna göra ett liknande test för att få veta exakt vad det är jag är allergisk mot..! Stor kram ❤

  Gilla

 5. Men vad intressant! Tack för att du förklarade allt detta, jag hade ingen aning om att man ens kunde göra såna här specifika test ^^

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s