49666866_369511877171316_3640193888137773056_n

Jag tycker att det är så himla roligt att så många är så nyfikna på vad discgolf är och vad jag gör ibland på min fritid. Och tänkte i detta inlägget kort och gott berätta vad det är för något och hur man spelar det. Jag kan även tipsa om bra banor jag själva varit på och bor ni i Örebro eller i Stockholm och har bättre möjlighet till dessa banor eller ni andra som känner er oerhört intresserade av sporten – tycker jag ni ska ge den en chans!49582244_360806114733246_2247270508678610944_n

Discgolf är kort och gott som lång golf fast istället för att slå bort en boll så kastar du ut en så kallad disc. Det är 18 banor och du startar på en träplanka eller liknande och kastar mot den gula korgen som är målet. Så med andra ord så kastar du ut discen mot den gula korgen och de kast du har kastat tills discen hamnat i målet motsvarar dina poäng för banan. Alltså kastar du 7 gånger så får du 7 poäng. Det finns även regler förstås precis som alla andra sporten där man räknar med ob och parOb innebär att om du ”kastar utanför banan” får du ett straff poäng och du måste kasta dig tillbaka till banan igen. Par innebär att på varje bana har ”bankonstruktören” räknat ut hur många kast man bör kasta på banan och kastar du i par får du bättre poäng och slår ditt egna rekord. Både par och ob är något jag till inte skillnad från min pappa, bror och sambo kör på, utan än så länge kör jag bara för att det är kul!49949550_229202821339861_1036337486395080704_n

Lättast att förstå sporten är att säga freesbeegolf och att vi kastar med freesbees, fast det är då ej korrekt eftersom att det är stor skillnad mellan en disc och en freesbee på flera olika sätt. Så ska ni börja med den här sporten rekommenderar jag att ni köper en disc (finns både billigare och dyrare precis som i varje sport) på till exempel intersport eller sport ringen.

Precis även som på andra sporten finns det proffs som kör med flera olika slags discar. Mina föräldrar, bror och sambo har flera stycken discar som de spelar med som även har sina egna funktioner. Såhär skriver discsport.se om deras discar:
Midrange Mångsidig & Effektiv.
För havlånga utkast eller inspel. Varken trubbig eller spetsig utan något därimellan! Mångsidiga. Går oftast även att putta med. Anpassade för längder ca 50-100 m.
Putt & approachKontroll & Precision.
För inspel och putt. Även för utkast på korta hål. Trubbiga och sköna att hålla i handen. Det finns ofta i en utpräglad puttvariant med extra mjuk plast. Lätt att kontrollera. Anpassade för längder ca 0-25 m putt, 25-75 m inspel (approach).
Fairways drivers Kontroll & Längd. 
Används för långa utkast där det är extra viktigt eller svårt att hålla sig på fairway. Bra kontrol i förhållande till den extra längd man får. Anpassade för längder ca 75-125 m.
Distance drivers Maximal längd. 
Maximal längd. Drivers är spetsiga, bredrimmade och har en låg profil utformad för att skära luften med så litet luftmotstånd som möjligt och därmed kunna flyga långt. Används för utkast på golfbanan när man vill nå maximal längd. Anpassade för längder från ca 100 m.img_20180725_203022_820

Själv kör jag på putter och midrange. Midrange använder jag från start och till att jag är så pass nära målet så att jag anser att jag kan avsluta med en putter för att sätta i målet. Med andra ord finns det precis som jag skrivit ovanstående flera olika sorters discar för avstånd och avslutning och början osv. Allt sådant får man till slut nörda ned sig själv i alternativt köra så som jag gör – det går himla fint det med tills man känner att man vill utvecklas!

Jag hoppas att ni lärde er något utav sporten och är ni mer intresserade är ni såklart välkommen att kommentera era frågor i kommentarsfältet på inlägget för att få mer hjälp och stöttning. I Stockholm brukade jag köra i Tyresö vilket är hur fint som helst och här i Örebro brukar jag ofta köra vid Hästhagen. Bra ställen och fler hittar man åt gången och enkelt för er som inte bor i några av dessa städer alternativt vill gå till något närmare finns alltid google till hjälp. För att även hålla koll på er score så kan ni ta hjälp utav discgolfs appen alternativt det gamla goda vanliga sättet med papper och penna!

Lycka till! ♥

 

13 reaktioner till “Discgolf – en utomhus sport

  1. Men så intressant! Jag visste ingenting om detta. Jag trodde att man kastade vanliga frisbees. Det är ju en riktig avancerad sport. Det måste vara ett väldigt roligt intresse. Och så får man röra sig ute i friska luften dessutom.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s